(ФОТО) Покрај пациентот, возило на брзата помош пренесувало и сувомеснати производи – познато со што ќе се соочи возачот

Возачот на брзата помош кој пренесуваше пациентот од Чачак во специјалната болница за рехабилитација во Ивањица пренел и неколку пакувања со суцомеснати производи. Според граѓанскиот активист Павле Јелесијевиќ од Чачак, овие слики покажуваат децениски пустош и влошување на здравството.

Сувомеснатите производи се транспортираат во санитарното возило на здравствените установи заедно со пациентите кои се транспортираат на лекување и рехабилитација, тоа е шега“, смета Јелесијевиќ.

Според законот, прехранбените производи се транспортираат во фрижидери на законски пропишани температури, а не во санитарни јазли.

„На сликата има пет кутии, па мора да била наменета за продавница или дуќан. Каде исчезна медицинската етика и почитта кон пациентот? Дали прво ќе му ја достави саламата на нарачателот или ќе го однесе пациентот на лекување?

Кој е нивниот приоритет бидејќи од сликата гледам дека салата и пациентот го делат просторот наменет за превоз на пациенти. Ова е срам и срам за здравството на Чачани и Ивањица, се надевам дека виновникот ќе биде пронајден и најстрого казнет“, оценува тој.Ова не смее да се повтори, вели Јелесијевиќ.

„Значи, сликата најдобро покажува колку им се важни пациентите на скалата на важност, пациентот им е подеднакво важен како 10-15 килограми салама од блискиот месар и затоа најостро ја осудувам оваа невештина и невнимание“, заклучи Јелесијевиќ.

„Тоа е нашето одделение за здравство, но јас бев на службен пат два дена“, изјави д-р Пантовиќ за Нова.рс. Како што истакна, одговорните ќе бидат казнети доколку во кутиите немало медицински материјал.