Франција не памети студент како Ангела, гениј на кој сите се поклонуваат – како идна докторка има една порака до младите кои се уште не се иселиле

Латинска поговорка која може да го опише животот на семејството Лазаревиќ е секако „Низ трње до ѕвездите“. Поминаа многу во животот за денес Франција да и се „поклони“ на Ангела, давајќи и големо признание.Нејзините резултати покажале дека таа е вистински гениј, а нејзините професори велат дека Франција не памети таков студент. Семејството Лазаревиќ живее во Мец, на истокот на Франција, а ова е нивната приказна.

Драгана и Богдан се староседелци од Пеќ. Во јуни 1999 година тие го напуштиле семејниот дом и животот таму и се упатиле во непознатото. Патот најпрвин ги одвел до Врњачка Бања, каде што се населиле. После неколку години ја добија ќерката Ангела. Но, тешката економска ситуација од тие години во Србија ги принуди уште еднаш да се преселат, објави веб-страницата Сите Срби во Париз, која ги собира нашите луѓе кои живеат и работат таму.

Решиле да се обидат „преку“ и во 2010 година дошле во градот Мец, на истокот на Франција. На почетокот им беше многу тешко. Без познавање на јазикот и без дозвола за престој, Богдан како глава на семејството нашол мали работни места за да го прехрани семејството. Ова чесно и вредно семејство го регулираше својот статус во Франција во 2017 година, а Ангела во меѓувреме ги доби сестрата Миа и братот Милош.

Анџела од самиот почеток на образованието во Франција покажала големо знаење, а со макотрпна работа постигнала фантастични резултати. За време на основното образование добивала разни пофалби и признанија, а потоа дошол моментот да се запише на факултет и да одлучи која професија ќе ја избере. Изборот падна на медицинските студии.

Претходната година таа постигнала такви резултати на универзитетот што цела Франција и се поклонила. За само една година таа помина две години на два факултети на Медицинскиот и на Факултетот за физика и хемија со максимални оценки. Нејзините професори на двата факултета не штедат пофални зборови. Велат дека одамна не виделе ваков гениј.

Анџела беше избрана за најдобра студентка од 1.470 студенти на факултетот во Нанси, а потоа го доби истото признание на национално ниво во својата област. Знаејќи дека Французите ништо не оставаат на случајноста, и понудиле специјализација како натпросечна студентка од 2024 година.

Но, надалеку се слуша добар глас, па и Швајцарија испрати понуда да и даде целосна стипендија, како и да и плати целосна специјализација, исто така под назнаката „натпросечен студент“. И навистина, Анџела е натпросечна студентка.

Таа неодамна доби француско државјанство, но не заборава од каде доаѓа. Таа за споменатата веб-страница го кажа следново: „Српскиот дух ми помага секој ден да бидам првенствено подобра личност и да го претставувам нашиот народ на најдобар можен начин“.Анџела нема обврски на факултет до септември, а потоа ја започнува новата учебна година надевајќи се на уште подобри резултати. Таа испрати порака до сите наши млади кои живеат надвор од Србија:

„Искрено, јас сум многу приврзана за Србија и сакам да им порачам на нашите млади генерации кои живеат овде само да се борат и да ја покажеме нашата интелигенција на секој начин. Ниту една пречка не смее и не може да го спречи успехот на нашите деца кои се многу интелигентни и се борат за живот каде и да се“.