Хумнитарецот за кој зборува цела земја – Виктор се вратил од Запад за да цепи дрва и да им помага на болни деца

Овој хуман млад човек досега исекол дури 1.138 метри кубни огревно дрво и собрал околу 10.000 евра за најмладите.Виктор Божиќ (30) од Рума три и пол години бесплатно цепи дрва, а парите со кои луѓето го почестуваат ги донира на болни деца! .

Виктор во интервју за Информер вели дека не наплаќа од сиромашните за  цепење дрва, додека од другите, кои се егзистенцијално обезбедени, бара да платат пари за лекување на најмладите.

– Завршив техничко училиште во Рума, насока механика, а моментално работам во позната фирма, каде што возам виљушкар. Среќен сум и задоволен од работата што ја работам. Повеќе од три и пол години бесплатно цепам дрва за граѓаните, пријателите, соседите и пред се најстарите.

Тоа почнав да го правам кога се вратив во Србија од Запад, каде што работев градежни работи. На татко ми и на мојот болен сосед им сечкав дрва. Не можев да ги гледам како се мачат да го подготват огревното дрво. И така од година во година се навикнав да ја работам оваа работа за нив.

Искрено, на мојата постапка влијаеше и тоа што бев разочаран од начинот на живот таму. Она што најмногу ме разочара е недостатокот на емпатија меѓу луѓето. Се однесуваат како да се програмирани, тоа воопшто не ми се допадна – вели Божиќ.

– Кога почнав да цепам дрва за хуманитарни цели, имав 79 килограми, а многу брзо добив мускули. Сега имам 120 килограми и скоро и да немам сало, мускули добив од цепење дрва. Не ми треба теретана – вели Виктор. Мојот рекорд е 27 метри ситно сечкано дрво во еден ден. Цепењето дрва за хуманитарни цели ме облагородува.

Не можам да го опишам чувството на задоволство кога ќе видам насмевка на лицето на човек на кој му помогнав, а кој можеби немаше пари да подготви огревно дрво за зимата. Нивното расположение ми дава нова сила да работам уште повеќе – низ насмевка вели Виктор.

– Речиси сите се во неверување кога ќе го слушнат или прочитаат огласот. Се случуваше многумина да одбијам, пред се поради обемот на работа бидејќи не можам да бидам на сите тие адреси во исто време кога ќе ми се јават. Секогаш кога ќе видам добростоечки семејства, по завршувањето на работата им велам да платат пари за болно дете или да учествуваат на хуманитарни аукции. Не сум 100% сигурен дали ќе го направат тоа, но ако не ги платат парите за хуманитарни цели, нека им е со среќа – вели овој жител на Рум.

– Многу луѓе ме поддржуваат и ми помагаат да заработам што повеќе пари. Секој слободен момент го користам да им помогнам на оние на кои им е потребна помош, а тоа е дел од моето секојдневие. Прво им помагам на оние што подготвуваат огревно дрво за зимата, а потоа штом заработам нешто, помошта оди понатаму, на оние на кои им е најпотребна – вели Виктор.