„Јас за два дена заработувам 300 евра, ама народот не сака да работи бе“ – младиот 23 годишен Идфан објасни како се успева во животот

Секое утро наместо да спие и да се одмори, тој оди на село, кај малините… Му нуделе и да ја продаде земјата, но тој не сакал.

Вели и дека токму за време на годишниот одмор оваа година ќе бере малини, но и ќе скокне на море, за малку да се одмори.

– После работа секој ден работам нешто друго. Што ќе правам кога секој ден ќе помине муштерија… 5 гајби, 5 гајби… Вели нема кој да му помогне. Ни за пари не наоѓам, а камоли вака… Второ, сите ги имаат тие малини, па си работат своите, вели 23-годишниот Ирфан и додава: Секој се бори за себе.

– Еве еден сосед долу, луѓето му завидуваат за тоа што го има, што го работи, а на луѓето тоа не им се допаѓа и не го ценат. Не сум завидлив, сакам кога луѓето работат, и кога имаат – вели Ирфан.

– Секој би сакал некој друг да работи за него… Мора да стане, па да работи, а не да седне на балкон и да каже види што прават будали луѓе, а тој нема денар во џебот… Тие седат под сенка а немаат ништо во животот, ништо не создале, додава младиот човек кој одговара и на помалку пријатно прашање:

– Што би рекле твоите врсници… Дали би рекле честитки или би и изгледал глупав

– Ги има и двете… Кога ќе ги донесам овде на скара, ми кажуваат колку убаво си средил, а кога треба да береш малини, нема никој! Мојот прв братучет..

– Затоа станувам рано во 5 сабајле, пијам кафе на балкон, земам гајби и берам малини…, не е лесно, но собирам по 25 гајби. Кога се стоплувам, кога сум уморен си одам дома и си легнувам и утре сабајле пак е исто… Многу луѓе се откажаа од малини, јас не, но ако не чини тогаш јас ќе одгледувам компири – вели Ирфан.

Тој раскажа и како пред некој ден човек морал да ископа 200 метри слауф (водоводни цевки) и да го наполни …

– Колку пари се тоа? Велам 600 марки (300 евра)! Па, и јас го сакам тоа. Отидов два дена, ископа, зедов 600 марки. Па, каде има 600- марки за два дена? Ја добив цела плата, а ја заработив за два дена! Се може да се направи кога сакаш… Некој би рекол, не сакам… Кој сака нека ти копа… Ако имам време, одам да косам и да копам… Покрај работа, покрај платата, секогаш ти требаат пари. Треба да одработиш илјада работни за да имаш нешто, да стекнеш нешто. Да не работев за дневница, немаше да имам ништо – вели Ирфан, кој не мрази ништо.

Зошто другите немаат? Немаат, затоа што ги мрзи – одговара како од топ. Има работа, а младите не сакаат, а немаат ништо, само марка ипол во џебот. Станете работете, јас станувам во 5 а тој спие до 11.