Ја нарекуваат супер мајка: Веднаш по породувањето на петорка, сопругот ја напушти и ја остави со шест деца, но таа не се откажа од нив

За да се изгради големо семејство потребна е многу храброст, решителност, но и труд на двајца луѓе.

Сепак, доказ дека и еден човек може да го направи тоа е мајката која сопругот ја остави сама да се бори со своите петгодишни бебиња само неколку месеци по породувањето.

Имено, Оксана Кобелетска (38), микробиолог од Одеса, Украина, во 2015 година дознала дека е бремена со сопругот Сергеј, со кој веќе има ќерка.

Бидејќи парот не планирал да го прошири своето семејство, самиот сопруг не ја примил веста за бременоста со ентузијазам.

Меѓутоа, кога и двајцата дознале дека Оксана носи петорка, работите се искомплицирале. Иако многу лекари ја предупредија на можни компликации и ја повикаа да извади некои ембриони, за полесно и подобро да ја поднесе целата бременост, Оксана реши да роди петорки – две ќерки и три момчиња. Нејзиниот сопруг не го сакал тоа, па побегнал од неа.

“Некои лекари зборуваа за здраво тело и за отстранување на некои ембриони. Други поставуваа хипотези за особеностите на структурата на телото. Кога дознав дека носам петорки, беше многу страшно. Но нивните срца веќе беа во мене, па само продолжив“, рече Оксана.

Како што наближуваше пораѓањето, Сергеј на убедување на семејството се обиде да се врати во нејзиниот живот и да и биде поддршка, но не долго.

Кога децата се родиле предвремено, што значело болница, инкубатори и набљудување, Сергеј решил уште еднаш да си замине.

Решена да издржи се сама и да им го даде на своите деца само најдоброто, Оксана не се откажа од нив, а очигледно ниту државата.

Имено, откако во Одеса се слушна дека се случил редок случај и дека се родиле петорки, градското собрание на Одеса и претседателот и доделиле на Оксана петсобен стан и големо комбе, за полесно да се справи со петорките и најстарата ќерка.