Јелена и Ненад ја изнајмиле куќата на познаници, а тие си ја присвоиле: Не плаќаат ни кирија, ни сметки, а не сакаат ни да се селат

Јелена Чеза две години неуспешно се обидува да ги избрка станарите на кои им изнајмила куќа во Земун. Контактирала во полиција, случајот е пред су д, но, како што вели, времето минува, сметките се натрупуваат, а ништо не се решава. Затоа веќе неколку дена штрајкуваат пред својата куќа.

Чеза и нејзиниот сопруг Ненад Јосиповиќ велат дека потпишале договор за закуп со станари уште во 2020 година, а според една точка од договорот, во која репортерот N1 имал увид, закупот може да се раскине во секое време, иако е за неопределен период.

Во јануари 2021 година, станоиздавачите одлучија да го отпуштат закупецот, кој вели дека не го известиле, дека штотуку добил ту жба и нема да се исели додека судот не донесе одлука.

– По смр тта на татко ми во 2019 година, бев контактирана од семејството кое веќе го познавав, ме замолија да ја изнајмувам куќата, бидејќи знаеја дека е празна, на што се согласив по неколкудневно размислување.

Им реков сами да ја одредат цената, рекоа дека можат да платат 200 евра. Во август 2020 година се вселија, го потпишавме договорот, го заверивме на нотар, ги пријавив во полиција дека сега се на таа адреса – раскажува Чеза за Н1.

Таа додава дека набрзо дошло до дефект во куќата, чија поправка ја финансирал закупецот и се договориле во наредните седум месеци да плаќа намалена кирија од сто евра. Според неа, тој платил само за првите два месеци.

– Набргу потоа дознав дека ја исфрлил нашата машина за миење садови, машината за сушење алишта, а ѕидот е срушен, без да се консултира со мене. Ја смени и бравата и не ми го даде клучот. Според законот, сопственикот мора да го добие клучот од својата куќа – револтирано вели Чеза.

Таа додава дека истата година добила опомена од Инфостан, бидејќи откако се вселил не платил никакви сметки. Ги подмиривме сите тие сметки.

– Струјата не ја плаќаше во целост секој месец, па од месец во месец се зголемуваше, додека во декември не стигна до 16.000, што и јас ја платив. И во јануари 2021 година решив да го отпуштам – вели Јелена Чеза.

Тој додава дека дошле да го известат, но бидејќи тој во тој момент не бил дома, како што вели „влеговме во капијата, го испечативме договорот и го залепивме на влезната врата (од куќата), бидејќи има видео надзор што тој гледа дека видел дека тоа го направивме преку неговиот мобилен телефон“.

Нејзиниот сопруг Ненад Јосиповиќ наведува дека и тие имаат сведоци дека го снимале, како и дека му пратиле СМС и порака на Вибер, но дека на су д изјавил дека тие пораки ги немал на Вибер бидејќи се скарал со сопругата и тој телефон бил кај неа.

Су дската постапка се одолговлекува повеќе од една година, бидејќи според Јосиповиќ, закупецот користи дупки во законот и две рочишта се веќе одложени, а третото ќе се одржи дури во септември, а тие ги плаќаат сите сметки во меѓувреме.

Неговата сопруга додава дека случајот за иселување е „чист и јасен, не бараме отштета за неплатени сметки, бидејќи тој нема имот на свое име и е на листата на најголеми даночни должници од околу шест милиони динари“.

Му рековме „излези, ќе ги повлечеме сите ту жби“, човекот вели „нема““, вели Цеза, додека нејзиниот сопруг додава дека само бара законот да биде почитуван, „ништо повеќе од тоа“.