Ќе опадне ли бројот на миграни во Македонија по новото правило на Грција

Грчките пратеници се подготвуваат да гласаат за нацрт-законот со кој им се дозволува на мигрантите да добијат дозвола за престој и работа за три години, чекор за справување со недостигот на работна сила во клучните сектори на економијата што се опоравува од должничката криза.

Грција беше порта кон Европската унија за илјадници мигранти и баратели на азил од Блискиот Исток, Азија и Источна Европа. Многу од нив завршија со работа на црно, во сектори како што се градежништвото, земјоделството и туризмот.

По излегувањето од трите меѓународни спасувачки пакети во 2018 година, Грција, како и другите европски врсници, беше погодена од егзодус на работници, особено за време на пандемијата со ковид, од кои многумина никогаш не се вратија.

Конзервативната влада, која беше реизбрана во јуни и ја заостри политиката на Грција за ограничување на миграцијата со ангажирање повеќе граничари и зголемени патроли, проценува дека околу 300.000 мигранти без документи сега живеат во земјата.

Дали ова ќе значи дека со ова ќе падне бројот на мигранит кои транзитираат низ Македонија во потрага по подобар живот на запад.