Џенифер и Џонатан од Америка дојдоа на наши простори и станаа Драгана и Јован: Православието не зближи

Искреноста, добрината, правдата и големото срце на балканскиот народ ја поттикнаа американската двојка Џенифер и Џонатан да основаат свој дом на наши простори, а со преобраќањето во православната вера добија нови крстени имиња – Драгана и Јован.

Тие за првпат ја посетија Србија во ноември 2020 година, кога се заљубија во природните убавини на овие краеви, но беа воодушевени и од гостопримството што локалното население го носи во нивните срца, пренесува „Инфолига“.

Како членови на мормонската црква во државата Њујорк, Џенифер и Џонатан беа многу активни, но тие најдоа вистински мир и утеха во православието.

Нивната љубов кон Србија и православието започнала, како што велат, во 2020 година кога дошле на гости кај пријател и биле позитивно изненадени од начинот на кој семејството на пријателот ги угостило во нивната куќа „како нивните сопствени деца“.

Она што тие особено го истакнаа е фактот дека поради начинот на живот во Америка немале многу време еден за друг, а доаѓањето во Србија и преминувањето во православие е идеалниот начин за повторно поврзување.

„Вечерите ги поминуваме со пријателите, посетуваме кафулиња и нашиот начин на живот е порелаксиран отколку во Америка бидејќи таму темпото е многу брзо, па немавме време ниту за пријателите, ниту за семејството“, вели Џонатан.

Одлучувачки момент во нивниот живот била средбата со свештеникот Аранѓело Петровиќ, кој одлично зборува англиски и кој детално ги запознал со православието.

Како што велат, по пристигнувањето во Србија се почувствувале исполнети со топлина и душевен мир, а тоа било знак дека сакале да се крстат во православната црква.

„Кога се преселив во Србија, видов дека луѓето се грижат за своите постапки, а не само за зборовите, дека се трудат да живеат со вера, тоа ми беше интересно, вели Џенифер.

Според свештеникот на црквата Прилица, Аранѓел Петровиќ, средбата со оваа американска двојка била навистина необична.

„Првите средби не навестуваа дека ќе станат православни христијани, дојдов кај нив дома и видов дека на ѕидот имаат икона од свети Ѓорѓија, па им кажав дека семејството што им ја продаде куќата го слави Св. Ѓорѓија“, рече свештеникот.

Прво, Џенифер изразила желба да се крсти, а потоа Џонатан, а отец Аранѓел предложил крштевањето да се изврши на денот кога се слави Свети Георгиј, бидејќи таа куќа тој ден го прославувала како своја слава.

Иако српската граматика им изгледа многу комплицирана, Џенифер и Џонатан активно го учат српскиот јазик откако пристигнаа бидејќи, како што велат, сакаат целосно да се идентификуваат со новата средина.Својот мир и духовно засолниште го нашле во Србија, каде емотивната врска ќе ја крунисаат со брак.