Милан е мајстор на занаетот кој полека исчезнува: Се заработува, но никој не сака да работи

Актерот на Детскиот театар „Лане“ од Кикинда, Милан Вујиќ е еден од ретките што ги радува децата. Затоа што, покрај актерството, Милан има и дополнителна занимање.

Тој е еден од последните изработувачи на перики. Во домашното кино пред секоја Нова година има полни раце работа, бидејќи им ги средува брадите и периките на Дедо Мразовци, кои му доаѓаат од многу места.

Овој занает, кој во регионот полека згаснува, најмногу го практикуваат вработените во театарот, а во Кикинда тоа е Милан Вујиќ, еден од ретките кои ја негуваат традицијата.

Посебно е инспириран за брадите на Дедо Мраз, бидејќи за децата треба да се наредени црвените комбинации, а белата грива да се направи правилно.

– Детските бради влеваат вера. Важно е сè да изгледа сосема природно. Едно мало девојче еднаш рече за Дедо Мраз: „Тато, брадата му расте од кожата“. Се сетив на тоа, бидејќи тоа значи дека успеав во тоа што го работам, вели Вујиќ.

Милан започнал да го учи овој занает во 2009 година од еминентни луѓе во бизнисот кои веќе имаат постигнато и докажано, а тоа го смета за своја предност, повеќе од 10 години. Зашто, кога првпат отишол во Српскиот народен театар во Нови Сад, знаел дека тоа е судбоносно за него.

– Отидов да ги замолам да ми направат брада за театар и таму ја сретнав Марија Матијашев, која почна да ги објаснува основите на правењето перики.

– Инаку по професија е фризер. По неа го запознав по којниот Нијаз Мемиш, кој беше шампион во поранешна Југославија во бизнисот – долгогодишниот главен маскир на Народниот театар во Белград.

– Потоа следуваше претставувањето на Смиљана и Ратко Ристиќ, кои исто така не напуштија. Ратко беше шеф на одделот за шминка на РТС. Запознавањето со тие луѓе ми помогна да научам многу за занаетот со перики, вели соговорникот за ,,ТВ Кикинда”

Покрај Вујиќ, во Кикинда со фризерски занает се занимава и шминкерот на Националниот театар „Александра“, Калочањ Мохачи. Не е тајна дека не само малите деца, туку и повеќето возрасни го чекаат Дедо Мраз пред Нова година.

На сите им е драго да веруваат во ма гија и бајки барем еднаш годишно. А за да биде силна верата потребен е човек кој убедливо ќе пренесе дека чудата навистина постојат.

– Отсекогаш ме фасцинирало тоа што нешто што не е реално, изгледа како да е. Изработката на перики не е лесна работа.

– Потребно е многу труд и работа за да се научи овој занает. Секоја година учам нешто ново, бидејќи тоа е неисцрпен извор на образование и обука, се заработува солидно, но други не сакаат да го работат ова.

Вујиќ пред Нова година реди бради и перики веќе 21 година. За само подготовка кога има се што е потребно, работата е завршена за еден месец.

Доколку е потребно производство, перика може да се заврши за еден месец, а брада за три недели, во текот на 8 часа секојдневна работа.

– За Дедо Мраз да има добра бела брада, потребна е добра коса и специјални мрежи, но и многу часови работа, за брадата да изгледа убаво и природно.

За Дедо Мраз, актерот Милан Вујиќ секоја година приредува десетици бради и перики кои му пристигнуваат од Белград, Нови Сад, Сурдулица, Краљево.

Секој празник за него се претвора во вистински настан, за кој треба внимателно да се подготвува, бидејќи сè треба да биде реално.

Тој работи одговорно, бидејќи тој е тој што ја надополнува сликата на главниот новогодишен лик и ја прави комплетна. И така ќе биде, вели, уште многу години.