Мустафа и Зехра собрале 500.000 евра за наводна хуманитарна помош, ама се има падна во вода – ги разоткрија

Во Зеница судот го потврди обвинението против 35 годишната Зехра Алајмовиќ и нејзиниот 38-годишене сопруг Мустафа Алајмовиќ, кои се товарат за измама и перење пари.

Собраните пари ги трошеле на различни потрошувачки пазари во БиХ, специјализирани продавници за техничка стока, обувки, облека, бензински пумпи, платени давачки за онлајн видео игри, поправка на возила.

Овој брачен пар е обвинет дека за шест години собрал повеќе од 510.000 евра за лекување на Зехра, благодарение на повиците за помош преку социјалните мрежи, но речиси сите пари ги потрошил на купување облека и чевли, на видео игри, поправка на возила итн.

Сопружниците Алајмовиќ, судејќи според обвинението, успешно го спровеле својот „потфат“ од 1 јануари 2015 година до 14 декември 2021 година во Бреза, повикувајќи ги граѓаните преку Фејсбук профилот „Кој нема, нека зема, халал е“ , а преку други канали поединечно да уплаќаат пари на нивните сметки на име хуманитарна помош и донации пред се‘ за лекување на Зехра Алајмовиќ.

– Се собираа и пари за стипендии, милостина, курбан и сл. Реално, собраните средства ги трошеле за други намени, со трошење поголеми суми за приватни цели со подигање пари од банкомати, плаќање со картички на различни пазари за широка потрошувачка во БиХ

Потоа во специјализирани продавници за техничка стока, обувки, облека, бензински пумпи, хонорари за онлајн видео игри, поправка на нивното возило, како и други трошоци, наместо за лекување на Алајмовиќ Зехра, за што првенствено барале парична помош – се наведува во обвинението.

Покрај горенаведеното, се додава, во некои случаи собирале пари за помош на други луѓе и за други хуманитарни цели или за кои нема конкретна причина. Тие беа обвинети и дека користеле туѓи сметки, преку кои собирале пари, откако им биле блокирани банкарските сметки.

„Мустафа Алајмовиќ, откако му била блокирана сметката, се договорил со Б.М. и неговата сопруга Б.С. да му ги дадат нему и на неговата сопруга Зехра банкарските картички и пин броевите од нивните сметки, со образложение дека им се потребни за парите од сметката на Пејпал по уплатата да е префрлен на нивните сметки и заради конечно повлекување за лекување на Зехра“, се наведува во обвинението.

На овој начин, од 01.01.2015 до 31.07.2021 година, брачната двојка Алајмовиќ противправно проневерила КМ 948.284.

„Тие потрошиле 6.383,05 КМ (околу 3.140 евра) за лекување на Зехра Алајмовиќ во странство – во Хрватска, додека остатокот од парите (941.900,86 КМ) ги присвоиле и ги искористиле за своја корист“, се вели во соопштението, а тоа го потврди „Независне новине“.