Аеродромот во Скопје очекува да се воведат нови линии – особено за една омилена дестинација на Македонците

Аеродромите и авиокомпаниите низ поранешна Југославија учествуваа на годишната конференција Routes World, неодамна одржана во Истанбул, каде што преговараа за лансирање на нови услуги со индустриски партнери.

Над 3.000 делегати учествуваа на настанот на состаноци еден на еден за да разговараат за воспоставување нови рути.

На скопскиот аеродром неодамна Aegean Airlines воведе летови до Сараево, SunExpress ги надгради своите сезонски услуги во Анталија и Измир на целогодишна, а airBaltic најави операции од Рига до македонскиот главен град за следната година.

Генералниот директор на аеродромот, Неџат Курт, изјави: „Со нетрпение очекуваме да добиеме дестинации како што се Доха, Дубаи и Барселона особено. Ние сме многу фокусирани на маркетинг и развој на тие пазари исто така.

Ние сме во контакт со нашата матична компанија [ТАВ] која прави многу маркетинг за овие дестинации, но и нашиот маркетинг тим на скопскиот аеродром врши огромна работа и разговараме со соодветните амбасади и амбасадори и покажуваме дека би сакале да ги вратат летовите до овие градови, особено Барселона. Се надевам дека тоа ќе се случи во блиска иднина“.

Коментирајќи го потенцијалот за летови на долги релации, г-дин Курт рече: „Тоа е тековен разговор со авиокомпаниите и нашето седиште работи на тоа. Ги имаме сите алатки, потребна опрема и капацитети за да се грижиме за летови на долги релации до пазари како Северна Америка.

Јас лично сум убеден дека тоа ќе се случи во најблиска иднина. Верувам дека ова е добар чекор напред и се надевам дека ќе имаме позитивен исход со авиокомпаниите кои се подготвени да вршат вакви летови“.