Анабела е десет дена во Германија, но веднаш постави услови: Слободна сум и барам дечко со документи – само да не е дедо

Анабела Мухи (20) решила да замине во Германија по убедување на нејзиниот татко, а вели дека бил во право во тоа што и го кажал бидејќи и самата видела дека не може доволно да заработи во сопствената земја.Анабела почнала да работи како келнерка на 17 години, а набргу потоа се запишала на факултет и истовремено работела и студирала.

Таа вели дека татко и и рекол дека повеќе ќе заработува во Германија, па затоа гледајќи дека тука тешко заработува, решила да замине во Германија.

Рекла дека како келнерка доживеала многу непријатни ситуации на работа, но сепак истакнува дека повеќето луѓе главно биле пријатни.Бакшишот беше добар за неа сега и тогаш, но недоволен.

Во текот на летната сезона работеше и во Хрватска од која има само добри впечатоци. Така отишла во Германија каде е веќе 10 дена и се уште не познава никој освен колегите од работа. 12години учела германски во основно и во средно училиште, знае да чита и пишува и дека може да комуницира, особено кога станува збор за нарачки на работа.

Таа тврди дека во Србија заработувала 400-450 евра плус бакшиш и не можела сама да живее како кираџија. Се сеќава и дека најголемиот бакшиш во текот на сезоната бил 130 евра дневно, а кога доаѓала поголема група на ручек или вечера добивала 20-30 евра од посета.

-Сама сум, немам момче, барам само со документи – изјави Анабела во своето интервју на каналот на Јутјуб „Auslanders“.

– Мора да биде со документи, се подразбира дека и љубовта оди во ист пакет заедно, но јас сакам да останам овде. Би сакала да останам овде, да живеам и да работам, за утре кога ќе имам деца таму да се породам. Мислам дека таму им се подобри условите отколку дома. Како одговор на коментарот на водителкот дека по ова интервју веројатно ќе ја контактира некој што одговара на нејзините услови, таа додава само едно: „Не бидете само некои дедовци, само не над 30“.

На прашањето кој преферира, некој што ѝ се допаѓа и ги нема тие трудови или некој што не го сака толку многу, но ги има потребните документи, таа го вели следново:

– Не ми оди во прилог ако нема документи. Мислам, секако, би сакала да се забавувам, сигурно приоритет ќе има оној што ми се допаѓа. Штом ќе го сретнам, ќе го прашам дали има документи, бидејќи ако нема…- рече таа мавтајќи со раката како реакција на прашањето.

Нејзиниот план е да напредува, не сака засекогаш да работи како келнерка, па се надева дека подоцна ќе може да се вработи во фирма.Недостатоците на нејзината работа се најмногу „непријатни гости“, бидејќи од нејзиното искуство немала никаков конфликт или несакани зборови со сопствениците и менаџерите на кафулето.