Ања открива како е да се живее во Германија: Мене лично ништо не ми фали, може да се заштеди и до 700 евра месечно

Ања Сопоњаи со сопругот веќе неколку години живее во Германија. По професија е дизајнерка на текстил и облека, во Србија се занимавала со шиење фустани кои ги продавала преку интернет.

„Мојот сопруг работи како шофер, бидејќи не беше задоволен од платата, мојата работа престана и затоа решивме да се преселиме од Србија во Германија во декември 2020 година. Пријателите ни помогнаа да си го најдеме патот. Сега сум на курс, учам јазик и не работам во моментов. „Мојот маж вози, но на пократки тури, па најчесто работи од 08:00 до 17:00 часот, понекогаш и попладне“, започнува Ања.

„Две и пол години живееме овде, мене лично ништо не ми фали од Србија, не сум некој што се мачам за храна, ја имам само мајка ми, па ми недостига. Јас сум една од ретките кои го сакаат овој менталитет, сè ми одговара, од кујна, до природа, имам четири мали езера каде што секогаш можам да одам, имам се што ми треба овде за да се чувствувам задоволно, ми се допаѓа нивниот менталитет, знаеш што се случува зошто да не“, вели Ања.

Со сопругот живее во стан под кирија од 50 квадрати, има тераса и паркинг, а за месечни трошоци издвојуваат 800 евра. Тоа, како што вели, не вклучува струја, интернет, мобилен, ниту осигурување.

„Сега, ако пресметаме струја 70 евра, интернет 50, една плата ќе ми ги покрие трошоците и целата останка на партнерот, за што ќе ја потрошите, се зависи од човекот. Детскиот додаток е до 250 евра по дете, не знам дали има нешто друго, јас немам деца“, вели Ања за Курир и посочува дека на крајот на месецот, кога ќе се подмират сметките, сепак може да заштедите:

„Колку ќе заштедите зависи исклучиво од вашата плата и трошоците што ги имате. Но, ако е можно да заштедите пари, тоа е. Како што знам од приказната, некои успеваат да заштедат и до 700 евра месечно“, открива таа за Курир.

„Можеби се ладен народ, но ако им пријдете со насмевка, учтиво ќе ви одговорат, немате банкарски работник кој е нервозен, не се насмевнува, каде и да одите да направите нешто, секој љубезен е, не се како овде и фамозните немаш едендокумент, имаат време за се.

Негувателката има плата од 1.500 до 1.800 нето, чистењето овде е главно хонорарно, значи 12,5 евра на час, тоа е околу 800 евра нето плата. Платата на градилиштето е 2.700 бруто, возачите имаат од 2.200, тие што доставуваат палети до оние што возат големи шлепери, тоа е до 3.000 евра нето. ДХЛ, тоа се работи поврзани со пошта, имаат 1700 евра нето, со тоа најмногу се занимаваат нашите овде“, вели Ања.