Баба Загорка наполни 102 години, па ја откри тајната на долгиот живот: Не гледа телевизија и не јаде купено

Загорка Радниќ од Грнчара денеска во кругот на најблиските роднини го прослави својот 102 роденден и ги дуваше свеќите на роденденската торта. И покрај трицифрениот број на години, таа сепак е како што велат вистински „змеј“, иако видот и не е најдобар, а слухот и откажал.

Иако го виде светот три години по завршувањето на Првата светска в ојна, сепак мислите и се јасни, независна е и не сака многу да и помагаат.

Колку што може да се сети, таа секогаш правела се што можела да направи машката глава, можела и таа. Се омажила на деветнаесет години и е вдовица речиси три децении.

– Се сеќава на се, знае се, а сега ни дава совети за живот. Ни кажува да се трудиме секогаш да бидеме добри луѓе, да бидеме искрени затоа што само така можеме да преживееме.

Таа верува во тоа и се држи до тоа цел живот. Освен видот и слухот, се друго е во ред, сама се спушта и се качува по скалите, мие, пали, се додека некој од нас и донесе дрва. Веќе не може да плете и сега најмногу сака друштво и разговор.

Секој што сака може да слушне многу корисни работи од неа, а некој што ќе достигне толку старост сигурно има богато животно искуство. Го користиме времето да бидеме со неа колку што е можно повеќе.

Добро се држи и се труди да биде максимално активна, па нема да се откаже од многу работи, иако има кој да ја награди – изјавила за „Лознички новости“ нејзината внука Рада Михаиловиќ.

Загорка го прослави својот 102 роденден со семејството, немаше голема прослава бидејќи минатата есен изгуби уште еден син, оставајќи ја со три и една ќерка.

Инаку, тој има 11 внуци, 16 правнуци и седум правнуци, а вкупно ги има повеќе од 50 со снаи и зетови. Кога се запознавме на нејзиниот стоти роденден, таа рече дека сите и честитале и рекле дека ќе живее уште сто години, а поп рече дека ќе живее 150, па се плаши дека навистина нема да живее толку долго.

Загорка немала лесен живот. Нејзиниот сопруг бил ѕидар, главно постојано на поле, па таа останала сама и се грижела за куќата и децата.

Според нејзините потомци, таа секогаш била вредна и одлична домаќинка од која има уште што да се научи, а многумина од нив ги научила да плетеат и да крочат, како и многу други корисни работи.

Бабата, прабабата и чукунбаката Загорка нема таен рецепт за „доживување до сто и повеќе“, но „открива“ дека сакала домашно сирење и бела пченка и не јадела купена од продавница, туку само она што го подготвени.

Таа вели и дека воопшто не гледа телевизија и затоа достигнала толку зрела старост. Го направи најдоброто за своето семејство, веруваше во се и се погрижи да живее чесно и чесно, да помага каде што може и еве ја на почетокот на нејзината 103-та пролет.

Загорка Радниќ, жената која е со својот живот 1.224 месеци, го прослави својот роденден опкружена со љубов, внимание и почит. Има ли подобар подарок?