Баба Марија за прв пат отиде на море на 89 години: Жал ми е што не отидов порано

89-годишната Марија Пољак од Света Марија никогаш немала можност да оди на море. Работела цел живот, се грижела за децата, внуците и правнуците. Но, оваа година таа одлучила за прв пат да оди на море, пишува medjimurski.hr.

Марија била убедена да оди на море од нејзината внука и ќерките Славица и Нада. Со неа отишле на море, а ги возел сопругот на Нада, Златко. Тие поминаа осум дена на островот Вир.

“Две недели пред да оди на море, Марија беше толку возбудена што не можеше ни да заспие. Беше загрижена како ќе биде, дури и малку ја фати паника, размислувајќи дали да оди или не. Но кога дојде до морето и беше преубаво!Не можевме да ја избркаме од вода“, рече Славица.

Кога била помлада, вели, не можела да оди на море.„Кога бев млада немав можност да одам на море. Тоа беа различни времиња. Луѓето работеа многу и се занимаваа со земјоделство, немаше автомобили и не се одеше на море. Подоцна станав вдовица и не ни помислував да одам“, рекла Марија.

Патувањето и беше малку заморно, но и се допаднаа сонцето и морето. „Посакав да бидам на сонце и на море, што многу позитивно влијаеше на мене. Едноставно сум воодушевен!

Тоа е друга клима, тој воздух, лековита вода… Прекрасни плажи! Не може да се спореди со спа.Би сакала повторно да одам таму и жал ми е што не отидов порано“, изјави таа.Таа им порача на постарите жени да одат на море и да уживаат ако можат.