Баба на 61 година го напушти семејството бидејќи не сака да чува внуци: Продаде се и мисли дека живее како кралица

Јозефа, 61-годишна баба, ги „оставила“ своите внуци и решила остатокот од животот и пензионирањето да ги помине во патувања и хедонизам.Нејзината одлука не била одобрена од децата, кои очекувале нивната баба да биде со нивните внуци. Пред да замине „доживотно“, ги потсетила своите деца дека ја исполнила својата мисија и дека добро ги воспитала.

Иако бабите се сакани и обожавани, важно е да се признае дека не е нивна одговорност да се грижат за децата на нивните деца, иако некои не би се согласиле со ова.

Родителите често мислат дека бабите дома немаат ништо подобро да прават отколку да се грижат за децата. Но, реалноста е дека бабите во текот на животот многу работеле и заслужуваат да се одморат и да уживаат во слободното време.

Приказната за Josefa Feitosa, позната и како „Jô“, е приказна за една баба која не била задоволна од животот дома. По децении работа во бразилскиот затворски систем, таа се пензионираше и не сакаше да ја преземе одговорноста да одгледува повеќе деца.

Со три деца и едно внуче, децата одвреме-навреме ја бараа да го чува внучето, но нејзиниот одговор беше „не“ и сакаше да го продолжи животот на поинаков начин. Таа го продаде целиот свој имот, вклучувајќи ја куќата, мебелот и облеката, за да го оствари својот сон.

Џо го започна своето патување со истражување на различни делови на Бразил, а подоцна замина во странство и го обиколи светот. Нејзината ќерка Лилт Фејтоса била вознемирена бидејќи верувала дека тоа се деца кои треба да истражуваат и да уживаат. Меѓутоа, со текот на времето сфатила дека нејзината мајка не е како другите мајки и дека сака да ја живее оваа голема авантура.

Јозефа во интервју за „Г1“ изјавила дека е посветена и горда мајка, но смета дека бабите не се обврзани да се грижат за своите внуци. Тој вели дека вратата од куќата на баба не треба секогаш да биде отворена за нивните деца и внуци, бидејќи и тие заслужуваат приватност.

Поради оваа причина, Жо претпочита да го истражува светот и да истражува нови искуства што можеби нема да ги доживее во нејзиниот роден Бразил. На Инстаграм таа ги споделува сите свои авантури со желба да ги инспирира постарите луѓе кои се плашат од патување. Често го носи со рака, без дополнителни чанти и куфери, но наоѓа вредност во секое искуство што го има.