Баба Роса им дала рецепт, а природата состојки – три другарки покренале бизнис, еве што продаваат најмногу

Срдечната приказна за Невена, Ивана и Александра, другарки од градинка кои започнаа козметички бизнис од пчеларник, беше прва во 2023 година, а овие три девојчиња тогаш, меѓу другото, кажаа дека сонуваат да ја напуштат работата во блиска иднина од работните места на кои моментално работат.

„Да немаше страв од отказ, ова веројатно ќе се случеше порано. Работењето за големи компании носи одредена сигурност што ја немаат претприемачите, а од друга страна, слободата е убава. Од оваа перспектива само жалам што не се осмелив на тој чекор порано“, вели Ивана.

Овие три претприемачи се пријатели од градинка, пораснаа на Лабудово и Петлово брдо и долго време сонуваа да ги спојат своите знаења, карактери и вредности кои ги негуваат.

Во една прилика, додека пиеле кафе, Ивана им ги спомнала на Александра и Невена природните мелеми што ги правеле нејзината баба и мајка во Бастава, село во близина на планината Сокол, како дел од една пчеларска фарма. Тие брзо се возбудија и не им требаше многу време за да се смисли бренд и да се развие бизнис идеја.

„Првиот лек е создаден поради мојата сопствена сестра Маша, бидејќи лекарите не можеа да ѝ го решат проблемот со егземата што ја имаше како бебе“.

„Затоа баравме лек во природата. Баба Роза и мама користеа растенија од бавната градина и восок од нашите пчелни кошници, за кои дедо Бата се грижи со години, за да направи лек за егзема, а Маша победи“, вели Ивана Солдатовиќ (27).

„Разговарав со мајка ми за тоа дека е време да го преземеме делот со природни и здрави козметички производи во нашата фарма, да ги доближиме до луѓето и за оние традиционални семејни рецепти кои покажаа сериозен ефект врз поширок круг на луѓе кои ги познаваме, да станеме дел од добро познат бренд. Веднаш знаев дека е правилно да се започне оваа приказна со Сашко и Невен“, вели Ивана.

„Наследивме и рецепти за мелем за егзема, за обновување на кожата, за хемороиди и за усни.Исто така, развивме план за рецепти за две креми за лице и денес имаме вкупно 11 производи. Иако сме познати по нашите балсами, нашиот сон е во иднина на природен начин целосно да го покриеме секој дел од негата на лицето и телото“, објаснува Александра.