Верниците денеска го слават Света Петка: Иако не е со црвени букви за да не трнат рацете ова не се прави

Српската православна црква и верниците денеска го слават празникот посветен на преподобната маченица Параскева, во народот познат како Трнова петка.

Тој ден многу го почитуваат Македонците иако самиот празник не е црвена буква. Со денот на оваа светица завршува „циклусот женски празници“, во кој спаѓаат и Огнената и блажена Марија.

Во календарот на СПЦ овој ден е посветен на овој светец, иако многумина го мешаат со Света Петка која се празнува на 27 октомври. Првиата била родена во Рим, а втората била Гркиња.

Се празнува секоја година на 8 август според Грегоријанскиот календар или на 26 јули според јулијанскиот календар.

Света Петка Трнова е родена во Рим во христијанско семејство. По смртта на нејзините родители се замонашила, но пред да замине во манастирот сиот свој наследен имот го поделила на сиромашните.

Откако во тоа време (2 век од нашата ера) ја проповедаа Христовата вера, која сè уште беше забранета, тие му ја кажаа на царот Антонин Пиј и ја изведоа пред него, но таа го излечи од долга болест, по што тој самиот го прифати христијанството.

За проповедање на христијанството, таа била затворена и мачена, а конечно погубена со меч во првата половина на вториот век. Нејзините мошти се чуваат во Константинопол. На фреските и иконите е претставена во монашка облека со крст, како симбол на страдањето, во едната рака и гранче мирта во другата.

На Света Петка која е празник на жените, жените не треба да месат, готват, перат алишта, да отстрануваат пепел или да вршат некоја работа во куќата за да не го навлечат гневот на светителот.

Според народното верување, на празникот Трн петок не се работи, за да не се трпне рацете во текот на годината. Младите девојки, се верува, треба да берат цвеќиња и со нив да ја украсуваат куќата за да владее хармонија и мир во домовите. Девојките се облечени во нови фустани за да ги следи среќата во наредната година.

Молитва на Света Петка Трнова: Света Петко, Божја светителко, моли се на Бога за нас. Ти беше удостоена да го видиш лицето Божјо како чедо на нашиот народ, славна светице Петка, затоа имаме слобода да зборуваме со тебе, наша сродничке, и да ти се молиме за спас на нашите души.