Вечерва лансирано страшно и траорно сведоштво од сведок на убиство на еден од Србите во Косово

Сведок на убиството на Србин во конфликт со косовската полиција минатата недела во Бањска изјави дека Бојан Мијаиловиќ, кој бегаше од полицијата невооружен, откако беше погоден и ранет, бил застрелан од полицијата од непосредна близина, од две метри, додека бил на земја.

Аудио снимката од сведочењето беше објавена вечерва во хит твитот на ТВ Пинк, а сведокот раскажа како се нашол во Бањска и како бил убиен Бојан Мијаиловиќ.

Тој рече дека на 24 септември случајно се нашол во село Бањска, каде што сретнал група наши луѓе во униформи.

„Им пријдов, прашав дали им треба помош. Не знаев за што се работи, реков дека го знам овој терен. Дали ви треба помош. Додека разговарав со нив, одеднаш Косовската полиција почна да пука кон нас,” тој вели и додава: – Пукаа од сите страни „од се и сешто“.

Воопшто не знаев што се случува, мислев дека никој жив нема да излезе… Пукаа на се и сешто. Реков дека го знам овој пат, таму можеш да бегаш и почнав да бегам, а по него Бојан Мијаиловиќ. Трчајќи низ шумата, група косовски полицајци не бркаа, пукаа по нас, без никакво предупредување – застани, застани… Бевме без пиштоли, без ништо. По неколку метри го погодија и него и мене“, сведочи за конфликтот.

Рече дека Бојан паднал на коловозот и повеќе не можел да трча, а самиот скокнал „под патот“ за да се засолни.

„Кога станав да видам што се случило и како е, видов дека му пришле група полицајци и од непосредна близина, од два метра пукале во него“, рече сведокот.

Откако останал таму, како што вели, неколку секунди, гледајќи дека животот му е во опасност, продолжил да бега, а полицијата го забележала и продолжила да пука по него.

Познавајќи ги тие патишта успев да стигнам до поток и понатаму што се случи навистина не знам“, го заврши сведочењето очевидецот на конфликтот во Бањска.