Визер во проблеми – приземјува речиси една четвртина од своите авони поради моторите

Компанијата „Wizz Air“ објави дека ја намалува својата прогнозата за профит бидејќи заземјувањата ги загрозуваат плановите за раст.

Нискобуџетната авиокомпанија се соочува со „невиден оперативен предизвик“ поради проблеми со моторот што влијае на речиси четвртина од флотата, но и поради геополитичка несигурност.

Авиокомпанијата на берзата во Лондон во четвртокот соопшти дека ќе биде принудена да приземји 45 од своите околу 200 авиони поради потенцијални проблеми со нивните мотори Прат и Витни.

Јозеф Варади, главен извршен директор, рече дека компанијата очекува да биде компензирана од производителот на мотори за неговите директни финансиски загуби, но се соочува со „невиден оперативен предизвик“ кој може да трае 18 месеци бидејќи моторите се отстранети на инспекции поради загриженоста за загадувачите во метал во прав што се користи за изработка на моторите со турбофан.

„Мислам дека индустријата никогаш не поминала низ ова“, рече тој. „Ова е нова територија. Но, мислиме дека сме подготвени за тоа. Ќе бидеме покриени за финансиските загуби, но сепак мораме да го заштитиме капацитетот и да останеме недопрени како конкурентна сила“.

Wizz се обиде да го спречи најлошото влијание на заземјувањето со поинтензивно користење на преостанатите авиони и продолжување на закупот, додека исто така продолжи да зема испораки на нови авиони на Ербас.

Но, проблемите со моторот ќе ги погодат амбициозните планови за раст на авиокомпанијата, при што распоредот на летови во годината што започнува од март 2024 година се предвидува да биде „на слично ниво“ како тековната година.

„Додека групата го компензира спротивниот ветер најдобро што може. . . не е доволно да се одржи експанзијата, а помал број на оперативни авиони ќе значи дека бројките треба да се намалат“, велат аналитичарите во Бернштајн, пренесува „Фајненшл тајмс“.