Владица: Морав жив да легнам во гроб

Владица Станковиќ од Владичин Хан, е еден од најпознатите ловци на змии во регионот, без никаков страв се бори со влекачи, но и ги сака.

Токму затоа што знае повеќе за нив од просечниот човек, бил повикан да се обиде да ги извади змиите од гробот за да можат да го погребаат покојникот.

– Ова е моја прва интервенција каде што извлекувам змии од гробиштата. Морав да легнам жив во гробот за да ги извадам змиите – вели тој.

Тој објаснува дека, иако средбата со нив е ненадејна и непријатна, практиката покажува дека ретко завршува со напад на змија. Значи, ако не го допреме, може само да не исплаши.

Поради интервенција погребот на починатиот се извршил ден подоцна. Станковиќ вели дека интервенцијата не била нималку едноставна,

Бидејќи морало да се подигне тешка мермерна плоча, змијата се заглавила, тој морал да легне во гробот за да ја турне раката, да досегне, а потоа да ја извлече змијата.

-Немам проблем со ваквите интервенции, важно е се да биде завршено и змијата да се врати во своето природно живеалиште – истакнува Станковиќ.