Германија со ново олеснување за граѓаните кои сакаат да добијат државјанство – објавени се условите

Германската влада постигна договор за нов закон за државјанство кој го олеснува процесот на натурализација, пренесува „ДПА“. Во исто време, доделувањето државјанство во некои случаи ќе биде целосно исклучено.

Лицата кои извршиле криминални дела мотивирани од антисемитизам, расизам или слични злосторства од омраза нема да можат да добијат пасош.

Новиот нацрт на Законот за државност го подготви Министерството за внатрешни работи во договор со Министерството за правда.

Дополнителен предуслов за натурализација ќе биде лицето генерално да може да заработува за себе и за животните потреби на своето семејство, без да плаќа социјална помош. Исклучоци ќе има и тие ќе се утврдат подоцна.

„Кој ќе стане германски државјанин, се посветува на животот во нашето слободно и разновидно општество. Според тоа, натурализацијата е невозможна со расизам, антисемитизам или која било друга форма на изразување на омраза кон другите.

Нема никаква толеранција. Секој што не ги дели нашите вредности не може да стане Германец… Сакаме луѓето кои станаа дел од нашето општество да можат да учествуваат во неговото демократско обликување“, рече министерката за внатрешни работи Ненси Фесер.

Основата на новиот закон е скратување на минималниот период на престој за прием во германско државјанство од осум на пет години.

Во случаи на особено успешна интеграција во германското општество, само три години би требало да бидат доволни.