Германка отишла во Хрватска на одмор, а од платеното сместување ни трага – ја измамиле за над 1.600 евра

Полицијата ги предупредува граѓаните да внимаваат кога издаваат станови или викендички преку интернет, како и да внимаваат со кои огласи и веб-страници наоѓаат сместување и да проверат дали има коментари од корисниците за одредено сместување.

Случајот од Карлобаг во Хрватска покажува дека треба да се внимава кога се издаваат станови и се плаќа за резервации. Имено, локалната полиција добила пријава од 47-годишна германска државјанка дека била измамена кога резервирала стан за годишен одмор.

Во мај 2023 година, на интернет страница нашла стан во Цесарица и платила 1.635 евра за резервација за сместување. Кога дошла во Цесарица на 23 јули на адресата од резервацијата, сфатила дека е измамена затоа што некој лажно понудил можност да резервира стан во таа куќа, а никој не се јавува на телефонските броеви наведени на дотичната веб-страница.

Како што пишува порталот „Вечерњи лист“, полицијата ги предупреди граѓаните да внимаваат кога издаваат станови или викендички преку интернет и да внимаваат преку кои огласи и веб-страници наоѓаат сместување и да проверат дали има прегледи од корисниците за одредено сместување. Исто така, потребно е да се провери дали лицето кое го изнајмува сместувањето е реално и одговорното лице за тоа.

Закупецот треба да се потпише со целото име и презиме, а неговите лични и агенциски информации треба да бидат на сите промотивни материјали, вклучително и социјалните мрежи и веб-страницата преку која се рекламира.

„Доколку се во можност, ги советуваме граѓаните да направат и детално да проверат преку надлежните институции пред да ги платат парите за да се уверат дали одреден имот навистина се издава под закуп и дали лицето или агенцијата што го рекламира изнајмувањето е навистина овластено да го стори тоа.

Доколку се оштетени кривично дело или се сомневаат во можност за сторено кривично дело, потребно е веднаш да се извести полицијата на бројот 192“, се вели во соопштението.