Гордост на Балканот: Муслиман обнови православна црква, а сега реши да реновира уште едно православно место

Добрата вест на далеку се слуша. Вака во медиумите ширум светот заврши приказната за Месуд Керановиќ од селото Осредак кај Чазин во Босна и Херцеговина.

Месуд, кој е од исламска вероисповед, неодамна ја обновил српската православна црква во своето село. И тој не сака да застане тука.

Керановиќ сега започна нов потфат – реши и да ги реновира православните гро бишта во Осредек, стари околу 300 години. Во селото Осредак пред вој ната живееле Бошњаци и Срби.

Со текот на времето, сите жители од српска националност беа раселени. Зад себе ги оставија црквата и гро биштата кои со години пропаѓаа и беа во се полоша состојба.

Во последните години црквата и гро биштата се реновирани и одржувани од муслиманското семејство Керановиќ. Месуд, неговата сопруга и синовите во изминатите години го користеа секој слободен момент за да ја обноват црквата.

Во моментот кога почна реконструкцијата, црквата беше на работ на ур ивање, се сеќава Месуд. Напукн атите ѕидови на старата црква набрзо целосно испу кале и речиси се распарчиле. Сега, сепак, ситуацијата е значително поинаква.

Месуд порано работел во градежништвото и оттаму му доаѓа искуството, но вели дека волјата да ја обнови оваа црква го поттикнала да научи некои работи кои претходно не ги знаел.

Разбирањето кај мештаните за жал недостасуваше, но за среќа на Месуд неговите синови студираат градежништво, па се полни со идеи кои ги користат за проектот.

Кога станува збор за неговите соседи од детството, Србите, ситуацијата е поинаква. Иако со години не живеат во селото, често го посетуваат.

Нивните посети се обележани со разговори во близина на оваа црква, до која се наоѓаат руи нирани гро бишта. Оваа тажна слика, меѓу другото, беше она што ја разбуди волјата за дејствување кај Месуд.