Градоначалникот на Прешево го обвини Курти дека помага на српската антиалбанска пропаганда во Македонија

Градоначалникот на општина Прешево Шчиприм Арифи денеска го обвини косовскиот премиер Аљбин Курти дека не им мисли добро на Албанците во Македонија и дека помага на српската антиалбанска пропаганда.

Тој на платформата Х напиша дека Курти не цели кон просперитетот на Албанците во Македонија.

„Инаку, тој не би поддржувал партиски фракции, како и личности од претходната власт. Неговата цел е поширока интензивна и тоталитарна влада (Македонија, Прешевската долина и Албанија). Курти има за цел да ги рашири своите пипала низ албанските земји за да помогнете на српската пропаганда и инсинуации против Албанците, како Косово да е срцето на конфликтот во регионот“, рече Арифи.

Според него, Курти има многу лични проблеми, дури вели дека станал првиот албански премиер отворено претставен како „антиамериканец“.

„Курти, со својата историја и лични проблеми, стана првиот албански премиер кој отворено е антиамерикански и ги поттикнува своите „верници“ против интересите на САД и Западот. За споредба, во Прешевската долина, Курти финансиски ги поддржува Албанците и партија на Белград со милиони евра, која има повеќедецениска историја на корупција и криминал во долината“, напиша Арифи.

Така, според Арифи, Курти нашол начин да ја прошири својата моќ, бидејќи единствената влада, онаа на Косово, речиси го потфрлила во секој аспект од животот.

„Тој ја прифати заедницата, а со тоа и кантонизацијата на Република Косово, а има неуспеси во здравството, економијата, образованието и сите витални сфери“, напиша тој.

Тој рече дека „гуру сектата“ која го доведе целото население во екстаза и ќе доведе до самоубиство мора постепено да се демаскира.