Давид се вратил од Америка и започнал семеен бизнис: Задоволни сме од заработката, среќни сме кога ги гледаме нашите муштерии задоволни

Дипломираниот економист од Свилајнец, Давид Радовановиќ, не се занимава со својата професија, но по престојот во Америка решил да основа семеен бизнис, кој денес му носи добри приходи.

Со производство на боровинки и јагоди се занимава веќе неколку години, муштериите најчесто се од Белград и Нови Сад, а врши и достава по однапред договорени датуми и места.

– Почнав да одгледувам американски боровинки со висока грмушка есента 2019 година, т.е. во декември. На идејата дојдов додека работев во Америка пред неколку години, кога видов колку Американците се „луди“ по боровинки. Работев во маркет во делот за овошје и зеленчук.

Тоа беше еден од најпродаваните предмети во тој оддел. Досега имам засадено помалку од 3.000 садници, што е доволно за еден хектар земја – рече Давид.Како што рече, професијата му помогнала да го разбере пазарот во бизнисот што го започнал.

– По професија сум дипломиран економист. Мислам дека многу ми помогна да разберам како функционира пазарот и вредноста на производ како боровинка. Забележав светски тренд околу суперовошје, во кој спаѓа и боровницата. Најмногу се движи низ Америка, се сели во Европа и стигнува до нашиот регион.

Трендот на здрава исхрана е особено застапен во поголемите градови во Србија како Белград и Нови Сад – рече тој.Во работата му помага вереницата Невена, тие се на „првата линија“ на семејниот бизнис, но на крајот голема заслуга имаат целото семејство, но и помошните сезонски работници.

– Во производството на боровинки на нашата семејна фарма Дедовина – фарма боровинки пред се учествува и моето семејство. Тука сме јас и мојата свршеница Невена. Во заднина се мајката и таткото, кои главно се одговорни за организацијата на бербата и плевењето, како и многу други мали работни места кои не се ни видливи на прв поглед.

Има и баби и дедовци и сестри кои помагаат кога можат. Покрај нив има и помошни работници кои се со нас неколку сезони кога плевеле трева и берат јагоди и боровинки – изјави Давид за Курир.

– Задоволни сме од заработката, а пред се од добрата соработка што ја имаме со нашите редовни клиенти. Среќни сме кога гледаме дека се среќни и задоволни кога ќе го добијат тоа што го очекувале. Секојдневно го зголемуваме и прошируваме кругот на задоволни луѓе кои имаат позитивен став кон животот и шират позитивна енергија околу себе.

Најмногу се радуваме кога најмладите можат без страв да ги консумираат нашите производи бидејќи ние воопшто не ги прскаме. Ни претставува особена чест што десетици луѓе на своите бебиња им ги подарија првите јагоди кои се произведени токму на нашата плантажа – вели овој млад фармер.