Дала 7.000 евра за да дојде во Хрватска, а потоа останала без работа, храна и сместување

Дурга Фујал се надевала дека ќе започне нов живот кога слета во Хрватска, но се соочи со тешка битка да се прилагоди, објави во средата француската новинска агенција АФП.

Таа е меѓу десетиците илјади мигранти кои се собраа во Хрватска од далечната Азија, додека очајнички се обидуваат да го надминат хроничниот недостиг на работна сила.

Традиционално зависна од сезонски работници од соседните земји, Хрватска се повеќе се потпира на работници од Непал, Индија, Филипини и други за да го премости јазот. Масовната емиграција и депопулација создадоа десетици илјади слободни работни места во градежништвото и услугите во земја зависна од туризмот, позната по своите живописни плажи долж Јадранското Море.

Во Непал, Фујал платил вкупно 7.000 евра за разни даноци, документи и патни трошоци пред да слета во Хрватска.

Сепак, не сите го изразија своето добредојде, бидејќи мигрантите се соочуваат со тесни и скапи станови. Како што изјавила, еден месец по доаѓањето останала без работа, а агенцијата која ја вработила не и понудила никаква помош. „Беше многу тешко. Немав работа, немав сместување, немав храна“, рече таа.

Земјата обезбеди работни дозволи за речиси 120.000 државјани кои не се членки на ЕУ во 2023 година, што е скок од 40 отсто во однос на претходната година. Сепак, пред општите избори во април, десничарските партии ги обвинија мигрантите дека ја загрозуваат безбедноста на земјата и дека ги крадат работните места од Хрватите.