Дејан е директорот на комуналното, но лично тој вози ѓубрарка откако остана без пола од шоферите

Кога незадоволните работници во некоја компанија штрајкуваат или најавуваат отпуштање, обично директорите ги земаат работите во свои раце и се обидуваат да ги исполнат нивните барања.

Но, наместо тоа, воланот на камионот за смет го зеде во свои раце Дејан Димитријевиќ, директорот на Јавното комунално претпријатие „Екологија“, чиј основач е општина Грачаница. Тој веќе три дена вози камион, собира и носи ѓубре на депонија, бидејќи четворица од осумте возачи на компанијата си заминале од работа.

„Четири возачи се откажаа од желбата да работат за Екологија, па некој мора, бидејќи нема луѓе во компанијата и не можеме толку брзо да најдеме решение.

Па се најдов во мака да го подигнам ѓубрето, се да биде чисто. Луѓето би се замериле, па не ми е тешко да го правам она што мислам дека сите би го правеле“, изјави Димитријевиќ за Гласот на Америка

Една од главните причини зошто возачите, како што вели директорот Димитријевиќ, „се откажале од желбата да работат за Екологија“, е – според нив – ниската плата. Тие организираа штрајк пред еден месец кога најавија дека ќе ја напуштат компанијата доколку нема позитивни промени.