Директорка со години не им дозволува на децата да одат на екскурзија – родителите бесни поради причината

Но, учениците од ОУ „Кирил и Методиј“ од Белград годинава, како и претходните, нема да одат на ученички излети и екскурзии низ училиштето, поради одлука на директорот, велат родителите на учениците.

Затоа, како што рекоа, се принудени да бараат од наставниците сами да организираат патувања за децата да се дружат надвор од училиштето.

– Децата со години не одат на екскурзии и патувања преку училиште бидејќи директорката на училиштето Мануела Илиќ одбива да им дозволи на учениците да патуваат на тој начин за, не дај Боже, нешто да не се случи, па таа да сноси одредена одговорност. Мислам дека тоа не е правилно и не е фер кон децата – рече еден од родителите и додаде:

– Екскурзии постојат со децении. Кога слушнавте дека на учениците од одредено училиште им е забрането да одат на екскурзии? Никогаш, освен во „Кирил и Методиј“! Ова не е ништо друго освен забрана! Директорот Илиќ за Курир изјави дека одлуката не е само нејзина, туку и на целиот тим:

– Некои работи не се регулирани со прописите, училиштето од таа причина не организира излети. Некои пет години не се организираат патувања низ училиштето, а причината е нерегулираниот начин на исплата на надоместокот на наставниците. Во еден период тоа беше и поради безбедноста на учениците, баравме начин некако да го регулираме, но се уште не го најдовме – рече Илиќ.

Милорад Антиќ, претседател на Форумот на средните стручни училишта, рече дека директорката на ова училиште може да поднесе оставка со оглед на тоа што на децата им го ускратува правото на училишни излети.

– Училиштето е должно да се јави за јавна набавка за екскурзијата, што е предвидено со прописите на Република Србија! Никој не е крив што на децата им ги ускратува најголемите задоволства, а тоа се дружењето, играњето и запознавањето со културно-историските знаменитости на нашата земја.

Според својот статут, училиштето мора да организира екскурзија! Тоа е законска обврска. Откако ќе се соберат понудите, се оди пред советот на родители кој ги предлага трите најдобри понуди, а од трите понуди ја избираат онаа за која сметаат дека е најдобра.

На нив останува да ја утврдат висината на дневницата за водичите, наставниците, директорот на училиштето и лекарот што ги придружува децата. Тука е само самоволието на директорот. Можеби колективот, но навистина се сомневам во тоа. Родителите можат да поднесат пријава против директорот до училишниот одбор!