Елена Миовска од беровско одлучи на врвниот Мајкрософт да му каже не – наместо тоа одбра другo

Елена Миовска е една од ретките млади Македонки кои успеале да изградат кариера надвор од Македонија и да станат успешни.

Со потекло од беровско, Миовска иако можела, ја одбила понудата на светски познатата компанија Мајкрософт и наместо тоа таа ја одбрала MInd каде се занимава со менаџирање на недвижнини.

Елена Миовска дипломирала на ФИНКИ во Скопје од каде преку Т-Мобиле ја започнува меѓународната кариера.

Освен тоа, таму е и раководител на тимот за технологија. Миовска се најде и на топ 10 листата на жени во ИТ секторот во 2022 година.

Елена Миовска дипломирала на ФИНКИ во Скопје од каде преку Т мобиле ја започнува меѓународната кариера.

Според неа, иако оваа бранша најчесто е предводена од мажите, а жените се недоволно присутни, сепак во неа родовата дискри минација целосно е елиминиранa.

Оваа успешна девојка смета дека во земјава има одличен професионален ИТ кадар и се повеќе млади се одлучуваат да почнат свој бизнис во државата но финансирани од странски инвеститори, пренесува ТВ Стар.