Ердоган: Moжно е само едно решение за кризата во Палестина

Претседателот на Турција, Реџеп Таип Ердоган зборуваше за решението на конфликтот на Блискиот Исток, велејќи дека е можно само едно решение.

За време на својот говор, Ердоган ја нагласи итната потреба од формирање независна палестинска држава со главен град Ерусалим и повика на воздржаност за да се избегне понатамошна ескалација на тензиите во регионот.

„Воспоставувањето на независна и географски поврзана држава Палестина, заснована на границите од 1967 година, со Ерусалим како главен град, е неповратна потреба. Сепак, тековните напори за поделба на Ерусалим и во однос на време и простор резултираа со зголемен број за прекршување на Харам ал-Шариф (планината).

Турција постојано и гласно ги изразува своите приговори и реакции на ова прашање во секоја можна прилика. Никогаш не се двоумевме да ја кажеме вистината, дури и кога остатокот од светот молчи“, кажа Ердоган к.

Тој додаде дека Турција се солидаризира со „палестинските браќа“ и дека нема да преземе чекори кои дополнително ќе ја ескалираат ситуацијата.