Заглавил во Канада, па се вратил во татковината: Работев и трета смена, а бев во минус

Велат дека нашето сонце најдобро грее, а тоа денес го тврди Ѓорѓе Ѓериќ (27), кој долго време фантазира за живеење во странство. Не размислуваше многу, отиде во Канада, а денеска од Србија за Телеграф.рс ги открива деталите од животот преку океан и неговата најголема среќа – „враќањето во сигурна Србија“.

– Пред две години решив да одам во Канада за да почнам да студирам бизнис, бидејќи многу сум заинтересиран за претприемништво. Луѓето често зборуваат многу фантастично за странство, се создава слика за идилично опкружување и се добива впечаток дека сите живеат добро. Верував дека ќе постигнам совршен баланс меѓу студирањето, работата и животот – ни раскажува Ѓорѓе.

– Работев на различни работни места, од доставување храна до работник на градилиште, работник во пицерија, чистач на магацини, снимив и спот. Ух, најјако беше кога му продадов автомобил на Азербејџанец. Стоев на паркингот на еден познат супермаркет и чекав да се појави клиент, а од колата скокнаа Индиец, Азербејџанец и уште два лика.

Почнаа да кружат околу мојата кола, еден од нив веднаш седна и почна да го вози по паркингот, многу чудна ситуација. На крајот од сето тоа, ја договоривме цената, се договоривме и ме поканија на нивната забава. Отпрвин мислев дека ќе ме продадат во бело роп ство или којзнае што, но заминав затоа што се однесуваа како кралеви. На крајот дојде и мојот тогашен цимер и се опијанивме со нив.

– Деновите беа многу напорни. Станував наутро и одев директно на работа, а најлошо беше кога имав предавања. Тоа беше навистина тешко. Имав период кога чистев запален Волмарт. Ќе излезев од станот во 18 часот и ќе се вратив следниот ден во 10 часот. Период на катастрофа. Во таа една смена добив известување дека сум во минус 50 долари на сметката во банка, а си заминав со неколку илјади – се сеќава Ѓорѓе.

– Работев толку многу што две недели не го видов зајдисонцето, на што се израдував кога го потпишав договорот за изнајмување на станот. Да се ​​разбереме, овде работам можеби повеќе, но водам сопствен бизнис. Никој не знаеше дека доаѓам, само моите родители. Сакав да ги изненадам сите и тие беа изненадени. С

ите беа среќни, секако имаше прашања од каде се враќаш и слично. Веднаш се вратив да свирам повторно со мојот бенд (музичар сум повеќе од 10 години) Продолжив да го проширувам мојот бизнис овде и сега околу две години водам сопствена компанија која создава содржини за социјалните мрежи многу успешно и имам продукција која се занимава со снимање спотови, реклами и слично – ни раскажува Ѓериќ.

– Србија нуди душевен мир, но не во економска смисла, знаете дека секогаш имате кој да ви помогне. Знаете дека ова е вашата земја и дека чувството на сигурност не може да се опише. Исто така, луѓето не сфаќаат колку всушност е безбедна Србија, во Канада, која за разлика од САД е многу побезбедна, нема да видите човек како шета по улиците навечер. Центарот е полн со бездомници и нар комани и не се препорачува никаде да се оди во тој период – ни објаснува тој.

– Не одете со преголеми очекувања, не одете со ставот доаѓам од земја на катастрофа. Почитувајте ја и ценете ја земјата од која доаѓате. Таа создаде многу значајни луѓе и донесе многу големи нешта.