Започнува пријавувањето за бесплатен одмор во Грција

Сите српски туристи кои беа на Родос за време на пожарот минатото лето можат да добијат бесплатен одмор во Грција.

„Можат да се пријават сите оние патници кои се нашле на Родос во тој период кога имаше големи пожари, кои биле евакуирани и кои останале без дел од услугата или комплетната услуга.

Најважно е да се каже дека сите оние кои биле евакуирани и кои сами си заминале, значи станува збор за индивидуални патници, патници кои дошле на друг начин, не преку туристички агенции, мора да бидат наведени на самиот остров, сите веќе ги добиле овие информации на нивните мејлови, за што сега зборуваме“, изјави Александар Сеничиќ за ТВ Прва. Потоа додаде:

„Оние кои не добиле, можат да погледнат на нашата веб-страница, каде што ќе има информации со линк на кој може да аплицираат, значи има формулар објавен од Министерството за туризам на Грција, многу едноставен, затоа основните информации, битно е да напишете во кој хотел престојувавте, како резервиравте сместување, дали тоа го направивте самостојно преку некоја платформа или преку некоја туристичка агенција и тој формулар кога ќе се пополни се праќа во Министерството , во следните неколку дена ќе биде донесена одлука“, изјави тој.

Првиот период за започнување со користење на овие ваучери е од 15 април до 31 мај, додека вториот период е од 1 октомври до 15 ноември годинава, а се проценува дека неколку десетици илјади туристи ќе добијат ваучери за седумдневен престој, односно 6 ноќевања 7 дена престој на Родос бесплатно.