За џабе не ја нарекуваат жената од тракторот – Иванка вози и по 10 часа дневно: Кога сум во него се чувствувам моќна

Мора да признаеме дека реткост е денеска да сретнеме возрасна жена која може да се качи на голема машина и да ја вози.

Банатчани не се гордеат само со славните мажи кои несомнено оставиле голема трага во српската историја, како Михајло Пупин, има и жени кои со својот пример денес го покажуваат карактерот на овој дел од Србија.

Меѓу нив е и фармерката Иванка Обучина од Меленац – попозната како „жената на тракторот“. Дури и во осмата деценија, целата работа ја работи сама.

– Јас сум единствена жена и многу сум горда. Кога би знаеле колку се чувствувам моќно и безбедно, не секој може да го доживее тоа – вели Иванка.Понекогаш таа е зад воланот на трактор и до 10 часа дневно.

– Сакам кога знам дека сум обезбедила храна и тоа ти дава сигурност да ја дочекаш зимата – додава таа.Во домаќинството каде што е со синот, снаата и внуците, сите се занимаваат со сточарство и земјоделски работи. Како што вели, сè за земјиштето е нејзино, но и изборот на трактори.

– При секое купување учествувам и одам таму. Кога го купив мојот прв трактор во 2004 година, тој беше руски. Син ми ми купи трактор за 8 март, а јас го средив од Нови Сад. Секогаш кога возам ставам капа, ми одговара и сите нека ме гледаат – вели Иванка.

Иванка има дипломирано агрономија и голем дел од кариерата помина работејќи како производствен менаџер во задруги и фабрики.

– Позната сум како жена од браздата, жена од трактор со епитет на аграрна хероина. Цел век газам по кал и земја и тоа ми причинува задоволство – објаснува Иванка.