Звонимир е инвалид кој инвеститорот го оставил и без пари и без куќа

Звонимир Ратајец е инвалид, со години е во инвалидска количка и единствено нешто што сакал е дом прилагоден на неговите потреби и желби, наместо тоа, последните неколку месеци живее вистински драма.

Станот го продал за да купи земјиште и да изгради монтажна куќа, изведувачот земал аванс, но вселувањето на Звонимир нема ни ,,В”

Звонимир од Велика Горица имал тешка не згода на 15-годишна возраст и оттогаш е во инвалидска количка. Тој има потешкотии да зборува и му треба помош. Во неговиот живот се појавиле луѓе за кои мислел дека му посакуваат добро.

„Соседот кого Звонимир го сметал за најдобар пријател му предложи да купи градежна парцела“, вели пријателот на Звонимир, Божо Дрмиќ за емисијата „Проверено“.

Земјиштето било во близина на станот на Звонимир, а соседот му предложил како може да изгради куќа и стан што може да ги издава и да оствари дополнителен приход. На Звонимир тоа му изгледало како добра идеја.

Неговиот сосед дури му нашол и агенција да го продаде станот и да купи градежна парцела. Звонимир потоа ја повлекол целата своја заштеда и потпишал договор со изведувачот Дејан Полдугац.

После два месеци требало да се всели во нова куќа, но потоа почнале изговорите. И така година и пол. Звонимир одамна требало да се исели од станот што го продал, а сега е во него поради разбирањето на новиот сопственик на кого му плаќа кирија и комуналии.

„Речиси година и пол му ветувам на човекот дека ќе се иселам, дека конечно ќе му го дадам неговиот стан кој чесно го плати“, изјави Звонимир.

Единствена поддршка што ја има е Божо, кого случајно го запознал. Татко му по чинал, мајка му е стара и му помага колку што може, но Звонимир, поранешната фудбалска надеж на Велика Горица, сака да биде независен.

Звонимир и Божо дознале дека изведувачот всушност му должи на соседот. Никој не му рекол да плати пари за каква било работа“, вели соседот во разговорот со новинарот на „Проверено“.

Но, не е јасно како очекува некој да изгради нешто без плаќање, но препорача човек кој не си ги исполнува обврските. Репортерот дошол до уште три лица кои се во слични проблеми. Начинот на водење бизнис отсекогаш бил ист – треба аванс, а после се одолговлекува.

Според „Проверено“, се работи за човек кој како и членовите на неговото семејство отвора едноставни фирми за ситни пари.

Се задолжува, оди во обичен стечај и никој ништо не може да наплати од него, бидејќи, имено, не поседува ништо. Сите фирми се на иста адреса.

„Можам да станам покојник или ќе бидам во куќа, но нема да бидам бездомник“, вели Звонимир, кој во декември треба да се исели од станот.

Државното обвинителство на Република Хрватска го обедини случајот Звонимир и г-ѓа Дошен и тие добија решение за продолжување на истра гата до 8 декември.

„Би бил среќен доколку парите се вратат. Во случај да не бидат вратени, би бил презадоволен доколку тој човек биде санкциониран за тоа, и да биде фер.