Здравко Чолиќ уапсен во Македонија: Бил изваден и пред судија – познато и зошто

Здравко Чолиќ со децении е еден од најпознатите и најпочитуваните пејачи од овие простори, а малкумина знаат дека тој еднаш заврши во притвор, за кој детално зборуваше години подоцна, само еднаш.

Имено, во средината на осумдесеттите години на минатиот век, Чола сакал да стане бизнисмен.

Имал идеја што почнал да ја спроведува, но поради тоа доживеал несреќа поради која завршил кај судијата и добил досие.

Чолиќ откри дека бил приведен во Македонија под сомнение дека купувал девизи, а потоа бил пуштен да се брани од слобода.

– Бев еден вид менаџер и човек кој имаше одредени вложени средства во областа на телефонијата, а пошироката јавност дозна дека сум вклучен во мал бизнис дури кога ме уапсија во Охрид за претворање на кредитни средства во девизи. Тогаш во Македонија беше поевтино да се купуваат девизи отколку во Белград и Загреб – изјави тогаш пејачката.

– Беше многу непријатно. Луѓето купуваа девизи во тие албански села. Ме следеа цело време затоа што правам таму во февруари кога нема концерти и туристи…

Јас бев облечен со тежок капут како во песната на Бело дугме и ме чекаат и ми ги земаат сите странски валута. Подоцна Анте Марковиќ воведе легален откуп на девизи и да чекав осум месеци тоа апсење немаше да се случи. Но, тоа беа чисти пари, без „црни пари“ – посочи Чолиќ, и откри како народот реагирал на оваа ситуација.

– Првиот ден бев во кабинетот на началникот. Јас бев почитуван. Добив вода и плескавица. Потоа ме пратија во хотел да спијам, а наутро доаѓав на испитувања.

Разговорот траеше цел ден, од осум наутро до осум навечер. Тоа беше еден вид притвор со толеранција. По три дена истражниот судија ме ослободи и се бранам од слобода. За време на смената, луѓето влегуваа да го следат судењето, на воведниот збор еден, потоа заминуваат за да влезат други да ја слушнат одбраната и трета група луѓе доаѓа до обвинението. Кога доаѓаа на судење, некои викаа: „Тој е крив, осудете го“, некои викаа: „Зошто го судите човекот, па сите купуваме девизи?“