Зорица работи две работи во Америка и откри колку заработува неделно: Не сум задоволна, оваа сезона многу пропадна

Добра заработка, ново искуство – сето тоа ги тера луѓето да одат преку граница, на пат кон друга држава, а тоа беше случај со Зорица. Заминала во Америка да заработи, а бидејќи е активна на социјалните мрежи сподели и како изгледа нејзиниот работен ден и колку заработува.

„Се будам во шест наутро и возам велосипед околу 20 минути до работа. Таму веднаш варам кафе. Работам како сервирач во ресторанот, но правиме и десерти. Имаме обезбедено појадок и ручек, главно сендвичи и тоа што остана од појадокот“, започнува таа. Како што вели, откако ќе заврши една работа, оди на друга.

„Морам да возам велосипед 35 минути до друга работа. Презадоволна сум од втората работа, работам во кујна. Правам десерти и салати, сето тоа мора да изгледа убаво затоа што е подобар ресторан. Секогаш можам да направам кафе, таму имам загарантиран оброк“, објасни Зорица.

„На мојата прва работа работам околу 20 часа, бакшишот е прилично лош и генерално не сум задоволна од мојот работодавец. Исто така, оваа сезона многу пропадна, но благодарна сум што воопшто работам бидејќи познавам многу луѓе кои воопшто не можат да најдат друга работа.

Работам во кујна на мојата втора работа и работев 56 часа таму оваа недела. Јас сум многу задоволна од овој работодавец.

На првата работа добив 350 долари за 20 часа, а на втората работа добив 1.100 долари за 56 часа. Тоа се 1.450 долари за една недела“, објасни Зорица.

Повеќето коментатори се согласија дека заработката е мала. „Значи, ти си роб“, напиша еден корисник на TikTok, предизвикувајќи низа други коментари.