Индиец се преселил тука за да бере малини, а жителите го обожаваат: Не го пие нашето кафе и не јаде месо, но добар е

Бербата на малини во главниот град на црвеното злато е во полн ек и додека многу домаќинства имаа проблеми да најдат работна сила во селото Трешњевица, имаат посебен работник, Индиецот Наувин Комар, кој многу брзо стана вистинска атракција меѓу локалните жители.

– Во Србија дојдов пред шест месеци. По професија сум кројач, па најдов сезонска работа во Ариље. Сега кога почна сезоната на малини, мојот пријател Ѓорѓе ми предложи да дојдам да жнеам, да се дружам со луѓе, но и да заработам некој динари. Така почна, и сега сум навистина среќен. Луѓето одлично ме прифатија, многу се шегуваме и работиме со насмевка, вели за РИНУ Наувин од Индија.

Иако никогаш во животот не берел малини, ниту пак влегол во некоја од плантажите, овој необичен берач одлично се нашол во српските рудници за црвено злато. Водителот Ѓорѓе му објаснил се, а како што велат колегите берачи, се научил од прва рака.

– Работата во Малињак е заморна, но дневницата од 4.000 динари е одлична, па нема откажување додека не се исплати се. Во Индија нема такви плодови, само насади со чај, а тоа е уште потешка работа од берењето малини, додаде овој Индиец.

Иако помалку се разбираат, колегите берачи одлично го прифатија, па секогаш успеваат да најдат заеднички јазик, да разговараат и да се шегуваат со Навин. Иако доаѓа од далечна земја, брзо го разбра српскиот хумор и шегите на двете страни.

– Тој е прекрасно момче, младо и способно. Добро воспитан и пријателски настроен, сите сме навистина воодушевени од него. Се што му кажавме на самиот почеток, брзо го совлада и стана одличен пикер, еден од најдобрите кај нас. Може да бере од 50 до 60 килограми малини дневно. Дури има и одлични предиспозиции за берење на ова овошје, висок е, силен, но агилен, ништо не му е претешко, вели Ѓорѓе Лазовиќ, одгледувач на малини на чија покана Наувин пристигнал на берба.

Единствено што го разликува овој Индиец од останатите пикери е неговата исхрана, а бидејќи е навистина добар и вреден, домаќините се трудат да му угодат.

– За ручек не јаде месо, најмногу јадења со ориз. Тој не го пие нашето домашно варено кафе, тој има свое индиско кафе што го вари. Сето тоа го почитуваме и разбираме, бидејќи момчето доаѓа од другата страна на светот, нагласува Ѓорѓе.

Единствено што не успеавме да дознаеме е дали Навин е зафатен во љубовна смисла или можеби може да стане и српски зет, кога Ариљите веќе толку добро го прифатија.