Ирена Мулачка сподели нова, морбидна вест за Онкологија: Пациенти умирале за некој да запечали

Новинарката на Фокус, Ирена Мулачка на својот фејсбук профил сподели:

Во случајот Онкологија не станува збор само за финансиски криминал, за кој сме пишувале и пред 20 години.

Туку пострашното е дека од воведувањето на скапата биолошка терапија од 2019 година, каде што една ампула за било кој вид на карцином чини од 2.000 до 4.000 евра, дел од пациентите примале и обичен физиолошки раствор, за што веќе објавивме во последниот број на неделникот „Фокус“, за да можат овие скапи лекови да се продаваат на црниот пазар во Косово.

Најстрашното е со што биле лекувани најтешко болните пациенти и дали воопшто ја примиле неопходната терапија, која барем на некој начин ќе им помогне и е последна надеж за спас од подмолната болест…

Факт е дека позадината се парите, но пациенти умирале за некој да запечали, затоа што наместо скапиот лек да биде даден на нив бил продаван, а тие примале сосема други терапии, меѓу кои и обичен физиолошки раствор.

Е, тоа е најморбидното и болното. Станува збор за онколошко злосторничко здружение…