Каква Германија – двајца сложни браќа размислувале да ја напуштат татковината, но се предомислиле: Без сељак нема живот

Ремиз и Фениз хим Ахмиќ од Босна и Херцеговина се браќа кои имаат повеќе од 600 овци. Тие долги години се занимаваат со овчарство и се трудат да ја задржат оваа традиција која датира од нивниот дедо и татко.

Во семејството има седум браќа и сестри, а двајцата браќа се одлучиле за номадски живот поминувајќи денови и месеци со овци. „Без селанецот нема живот, тој не може да сади компири и кромид на балконот“, вели Ремиз.Тој, неговиот брат и овчарските кучиња го чуваат своето стадо во зима, дожд или сонце.

“Нема ништо лесно во оваа работа. Најмногу ни е смачено од одењето, стрижењето и капењето на овците. Никогаш не знаете каде ќе падне дождот, а морате да ги заштитите овците од диви животни и дење и ноќе”, тој вели.

Поради фактот што нивното стадо е огромно, овие браќа решиле да водат номадски начин на живот за да се грижат за своите овци.

„Треба да имате длабок џеб за да ги нахраните. Ви треба жито, сено, има работа и во шталата. Вака е полесно и поисплатливо. Да не живеевме како номади, ќе престаневме.

Порано имаше по 10.000 овци. Сега ништо. Само оние што го наследија добитокот и можеби некои нови, но сето тоа е тенко“, вели тој и нагласува дека се надева дека државата ќе им помогне на повеќе луѓе кои се занимаваат со сточарство и земјоделство.

Неговиот брат Фехим, исто така, од мал чува овци и се грижи за домаќинството. Додека го товари магарето, зборува за тоа како е да се биде изолиран од светот и да се грижиш за стадото.

„Велат Германија, каква и да е Германија. И јас размислував да одам, но се предомислив, најмногу поради брат ми“, започнува тој.Не е оженет, но се надева дека ќе запознае девојка која е среќна и домаќинка