Капа доле за Анѓела и Дејана: Седумгодишни девојчиња продаваат лимонада на жештина – целиот приход оди за болни деца

Речиси секој ден сме сведоци на хумани дејствија кои ги прават граѓаните ширум Македонија и Србија. Луѓето најчесто се трогнати од туѓата несреќа и болка, па се трудат да направат се што можат за да им помогнат на оние на кои им е потребно. Сепак, она што најмногу ни ги топи срцата е глетката на децата кои се трудат да заработат по некој динар за болните.

Токму таква глетка може да види секој што ќе помине покрај обиколницата Ѓурѓево-Жабаљ, каде две седумгодишни девојчиња, Анѓела и Дејана, решија да направат хуман гест достоен за секаква пофалба и восхит.

Нивната идеја е да продаваат лимонада на минувачите во текот на топлите летни денови, се со цел да им помогнат на своите врсници, корисници на организацијата Биди Хуман. Како што објаснува мајката на Анќела за Телеграф.рс, нејзиното срце е полно кога ќе ги види, а се започнало на иницијатива на нејзината ќерка.

„Се започна кога ќерка ми сакаше да ги освежи луѓето што минуваат, бидејќи моментално единствениот влез во Ѓурѓево е од правец на Жабља поради градежни работи. Тој ден сама продавала, а потоа и се придружила и нејзината пријателка Дејана. Вечерта кога стигнавме дома ми рече дека сака сите деца да оздрават“, вели гордата мајка.

Сепак, на скромноста на Анџела и немало крај, па девојката сакала само еден за себе, додека целиот останат приход бил наменет за други.

„Ми кажа дека со заработените пари сака да купи сладолед за себе, а остатокот да го плати за болни деца. Срцето ми беше огромно со оглед на тоа што дома имам помладо болно дете и секако ја поддржав идејата. Брзо се рашири веста дека сите девојки продаваат лимонада на алтернативниот пат“, вели мајката Наталија.

Таа додава дека девојките се многу среќни, и дека секогаш имаат насмевка на лицето, што секако ги привлекува луѓето. Анѓела и Дејана ќе стојат на нивниот импровизиран штанд под чадор на оваа локација додека не завршат работите, а ги повикуваат сите минувачи да се освежат попатно, но и да донираат колку што можат за подобра иднина на болните деца.