Лондон го заменил со балканските планини и дошол овде да чува овци- се буди секое утро во 6

Глеб Фелс е млад Русин кој го напуштил животот во Англија и се преселил на средината на планината Бељаница во Србија за да чува овци.

Глеб зборува четири јазици, а со помош на следбениците на ТикТок научил и српски. Денес има десетина овци, препелици, гуски, патки, мачки и коњи, а се грижи и за градината.

– Живеам на планина. Немам соседи. Јас сум целосно изолиран. Многу е убаво, мирно и здраво. Дојдов во Србија поради корона вирусот, кога мојата работа во Англија престана.

– Дојдов кај моите родители на планина, да бидам во природа. И моите родители се таму – вели Глеб. Тој денес живее во Бељаница, а како што вели особено му се допаѓа погледот од планината.

Ми се допадна глетката од Бељаница, се гледа и Ртањ, многу го сакам. Има убави животни, елени, орли, птици, понекогаш има и диви свињи.

– Се будам околу 6:30 и веднаш одам да ги нахранам животните. Потоа појадувам, а потоа одиме на работа. Околу 12 сите ручаме заедно, храната е од градината или од нашето домаќинство.

Се одмораме три часа, а потоа околу 16 часот пиеме чај и колач, гледаме филм, читаме книги и спиеме околу 21 или 22 часот – вели Глеб.

– Мислам дека луѓето се премногу навикнати на градот, да имаат струја, вода, продавница… Многу е полесно кога имаш со кого да го правиш тоа, но најважно е да има желба да го работиш тоа.

– Ќе имаш валкани раце, ќе работиш многу, животните може да ти ум рат или да ги изеде нешто, мораш да излезеш среде ноќ, затоа што овците ти се заглавиле во ограда, или коњите ти побегнале, па мора да ги барате во шума – вели искрено за ситуацијата која може да се случи.