Македонката Весела која има 80 години се уште работ во Австралија: Има стаж од пола век и не планира да оди во пензија

NSW Trains штотуку прослави 50 години од службата на Весела Грујоска на Централната станица во Сиднеј. Таа ја открива тајната за да остане млада и здрава и покрај тоа што ги поднесува предизвиците што и ги фрлаше животот.

Доверба, неопходност или достоинство на трудот – наречете го како што сакате, но Весела Грујоска не престанува да работи, исто како и возовите на кои им помага да возат на прометната железничка патека во Сиднеј.

„Можеби кога ќе наполнам 100… но можеби не и тогаш“, вели одлучната „Веса“, како што е популарна, кога луѓето ја прашуваат кога планира да се пензионира.Таа работи како чистачка во Централната станица во Сиднеј повеќе од половина век и веројатно никогаш не земала боледување.

Г-ѓа Грујоска, која работеше на повеќето државни празници, вклучувајќи го и Божиќ, пет децении и повеќе, останува фокусирана на работата како и секогаш.

Тајната зад нејзината ментална и физичка подготвеност е мотото на нејзиниот живот. Тоа и помага да заврши работа која бара многу енергија.

Во чест на нејзината услуга, NSW Trains ѝ посвети возило за влечење багаж.Се користи за пренос на тежок патнички багаж, едно од тие возила сега носи рего табличка со нејзиниот прекар – Веса.

Нејзината животна приказна ја раскажува приказната за издржливоста и триумфот на жените мигранти во Австралија.Родена во македонското село Вапила кај Косел, г-ѓа Грујоска мигрирала во Австралија со своето младо семејство во 1970 година.

Таа веднаш почнала да работи во фабрика со неделна плата од 29 долари.Нејзината работа од соништата се случила во 1973 година кога нејзината сосетка напишала на лист хартија дека бара работа и и кажала да му ја даде на стационарот на станицата Рокдејл.

Нејзиниот единствен совет за здрав живот е да се продолжи со работи, да се движите и да бидете зафатени.

„Ако останете дома, ќе ви го наполнат умот секакви негативни мисли кои ќе ве доведат во депресија и ќе почнете да се влошувате“, советува г-ѓа Грујоска за СБС.