Македонски автобус „наседнат“ на заборавен знак во Србија – и многу други наши граѓани прават иста грешка

Сообраќајниот знак на главниот пат Врање – Владичин Хан во село Полом, кој остана од времето на изградбата на автопатот на Коридорот 10, веќе подолг период предизвикува конфузија во сообраќајот и ги води возачите кои транзитираат овде на погрешен пат.

Кога се изгради автопатот, целиот сообраќај се одвиваше преку овој автопат и по локалните селски патишта.

Откако го завршија Коридорот 10, учесниците во сообраќајот заборавија на овој знак и тој сè уште ги насочува возачите преку Полом, иако автобусите и камионите кои одат кон Лесковац и Ниш не можат да поминат низ повеќето негови улички.

– Возачите кои првпат поминуваат овде, особено странците, имаат голем проблем бидејќи знакот, а веројатно и навигацијата ги насочува низ нашите селски патишта и сокаци – наведуваат тамошните жители за Блиц.рс.

Точно е дека автопатот и главниот пат минуваат низ Полом и дека луѓето можеа да се поврзат со тие патишта од нашите локални патишта, но само додека автопатот беше во изградба.

Сега тоа не е можно, па низ поголемиот дел од патиштата во Полом можат да минуваат само автомобили или комбиња, особено на еден дел каде што ги насочува знакот.

-Неодамна имавме случаи кога автобус со туристи од Македонија тргна, помина дел низ селото, па наиде на тесни улички и повеќе не можеше. Вистинската мачење беше враќање назад во рикверц два километри за да се вратиме на автопатот и да го продолжиме патувањето на север.

Исто така, на патот ни се заглави и камионџија од Турција бидејќи поради големината на возилото не можеше да продолжи понатаму.Го извлекле со камиони во рикверц до главниот пат – вели жител на Полома.

Жителите на Полом апелираат до надлежните да постават уште една табла која ќе ги насочи возачите на вистинскиот пат, бидејќи од 2019 година тие страдаат од вакви ситуации.