Македонците добиваат нова авионска линија која ќе ги поврзе со барана дестинација во Европа

Летонскиот национален авиопревозник airBaltic ќе започне со летови од својот центар во Рига до Љубљана, Скопје и Приштина следниот мај. Услугите на сите три линии ќе се одржуваат двапати неделно со авионот Ербас А220-300.

Тоа ќе го одбележи првиот пат кога трите града ќе бидат поврзани со Рига со редовен воздушен превоз. Летовите до Љубљана и Скопје ќе бидат отворени на 2 мај, додека услугите за Приштина ќе започнат на 4 мај.

Во текот на летната сезона во 2024 година, airBaltic планира да додаде единаесет нови линии – седум од Летонија(Латвија), две од Естонија и две од Литванија. Билетите за новите линии сега може да се купат преку веб-страницата на авиокомпанијата.

Коментирајќи за дополнувањата на мрежата, извршниот директор на airBaltic, Мартин Гаус, рече: „Кога се подготвуваме за следната сезона, ние секогаш внимателно ја проценуваме состојбата на пазарот и побарувачката на патници.

Овој пат, идентификувавме можност да ја прошириме нашата мрежа во Централна и Југоисточна Европа со врски со балтичките и нордиските земји. Затоа, ни е драго да ја прошириме понудата на airBaltic следното лето со погодни директни летови до овој регион и исто така да ги зголемиме фреквенциите на летовите на нашите постоечки рекреативни и деловни рути“.

Патниците кои летаат од Љубљана и Скопје до Балтикот првенствено го прават тоа преку ЛОТ Полиш ерлајнс преку Варшава, додека оние од Приштина се одлучуваат да летаат со Austrian Airlines врз основа на податоците од индиректниот проток на патници.

Развојот доаѓа откако авиокомпанијата започна со сезонски операции од Рига до Белград и Тиват ова лето, како и од Талин до Дубровник и Сплит, кои сите ќе бидат обновени следната година.

Скопскиот аеродром неодамна соопшти дека има за цел подобро поврзување со примарните аеродроми низ Европа, додека имателите на косовски пасоши ќе можат да патуваат во повеќето земји-членки на Европската унија без виза од 1 јануари 2024 година, што се очекува да ја зголеми побарувачката за воздушно патување.