Марија го замени градот со село и од хобито направи бизнис: Сопругот долго ме наговараше

Секојдневно може да се слушне дека младите заминуваат од селата за леб во големите градови, но белграѓанката Марија Јоровиќ и пркоси на оваа статистика бидејќи пред повеќе од 10 години решила вождовачкиот асфалт да го замени со село.

-Мајка ми е од Драгачево и веројатно ме повлече некоја сила. Тука се омажив, родив две деца и живеам како и сите други локални жители. Денот ми го поминувам работејќи на фарма и дома, имаме мали деца, а членовите на семејството се главната работна сила за време на жетвата.

Целосно се најдов овде, имам свој мир и свесен сум дека никогаш не би живеел вака во Белград. Постојано ќе имаше брзање за работа и децата и животот само ќе нѐ одминеше, вака го поминуваме дишејќи со полни бели дробови, изјави Марија за РИНА.

Но, иако сега никогаш нема да се врати на бетонот на градот, нејзиниот сопруг Саша долго време ја убедувал Марија да се пресели во Драгачевското село.

– Поминав пет години во врска велејќи дека селото е помирно, поубаво и дека има доволно можности. Многу се двоумеше, а подоцна изјави дека жали што порано не се одлучила на тој потег. И помагам колку што можам, а најважно за животот и во село и во град е слогата и разбирањето, а тоа не ни недостига, изјави Саша.

Но, Марија го развила својот претприемачки дух и во селото Живица. Готвењето долго време и било хоби, а потоа решила да го претвори во успешен бизнис. По нарачка прави домашни пити, проја и лепчиња со една посебна состојка.

– Јас користам брашно од воденица бидејќи пресудно е тестото да биде исклучително вкусно и лабаво. Сите останати состојки се домашни, јајца, сирење и павлака, а најголем дел се произведуваат во нашето домаќинство. На почетокот сето тоа го правев само за нас и пријателите, а подоцна се прошири веста и почнаа нарачките, вели оваа домаќинка.