Меги со своето момче отишла во Германија, но се пожали: Не дојдов да работам на црно во некоја дупка за помалку од минималната плата

Иако семејните врски се важен дел од нас, многумина ќе се согласат дека не треба премногу да се потпираме на нашите роднини. А, познатата реченица „Каде што многу ти ветуваат, земи и мала торбичка“ дефинитивно ќе ја води девојката која откако заминала во Германија со своето момче, се разочарала од блиските луѓе.

Имено, една девојка од Хрватска, која се потпишува како Меги Задро, на TikTok ја сподели својата приказна за тоа како било нејзиното патување во Германија со нејзиното момче. Иако нивните роднини им ветиле добри услови и добар живот штом слетале, оваа девојка објаснила дека всушност се изгледа малку поинаку.

„Приказната што решив да ја споделам со вас за тоа како јас и момчето дојдовме во Германија. Обично не зборував за ова, но интересно ми е да ја споделам со вас, бидејќи можеби некој ќе се најде во слична ситуација.

Дечкото и јас дојдовме во Берлин.Дојдовме со тетка ми и нејзиниот партнер кои додека се уште беа во Хрватска ни кажаа дека можеме да дојдеме кај нив, да останеме бесплатно во нивниот стан и дека ќе ни помогне да најдеме работа, а подоцна и стан“, ја започна својата исповед со овие зборови.

Таа објасни дека им ветила дека ќе им најде добра работа, а во одреден момент ќе им најде и стан. Меѓутоа, кога дојдоа, беше малку поинаку.

Хрватката вели дека на нејзиното момче му било понудено работа во градежништво, што тој го одбил бидејќи завршил факултет, знаел јазици и малку германски, па сакал да работи некаде каде што ќе го искористи тоа знаење.

„Ме однесе во кафана, ми понуди да служам како келнерка за 6 евра на час, иако минималната саатница беше десет на час. Да се ​​разбереме, да се биде келнер е одлична работа, но јас не дојдов овде да работи на црно во некој под минимум, тука влегуваат пијаниците.

Во суштина, по еден месец и двајцата сами најдовме работа и плаќавме половина кирија иако таа рече дека не треба да платиме ништо. А заврши така што зад грб ни кажа дека сме ја навредиле со таа сума затоа што е премалку.Тоа го дознавме после неколку месеци.

Вистинскиот терор дојде кога дојде неговата ќерка. Таа ни даде договор дека треба да ја платиме целата сума од киријата иако бевме во соба од десет квадратни метри и ни даде два дена да платиме директно на нејзиниот татко или да го напуштиме стан“, раскажа девојката од Хрватска за своето не баш пријатно искуство со пронаоѓањето на патот во Германија.