Милан настапува таму каде што другите не сакаат – заработува и над 1.000 евра, а добива и бакшиш: Рацете му се валкани, но образот чист

На тропските горештини им е тешко на сите, особено на животните. За овците полесно да ги поднесат летните горештини, сопствениците навреме ги стрижеле.

Има се повеќе негуватели на кучиња, а дали некогаш сте се запрашале кој стриже овци? Вакви мајстори има се помалку, иако работата може пристојно да заработи во текот на сезоната. Милан Марковиќ од селото Горња Горевница кај Чачак е еден од ретките занаетчии кој секој мај гордо ги остри ножиците и стриже овци по сите села.

„Кога ќе почне првата жештина, почнува и сезоната на стрижење овци. Секоја година мора да се стрижат, за да им се отстрани вишокот волна и полесно да се поднесуваат летните горештини.

Ова се прави секоја година во мај и јуни, а во десетте години колку што се занимавам со овој бизнис добивам и постојан бакшиш. Во текот на сезоната успевам да стрижам околу 500 овци, се јавуваат луѓе од сите страни“, изјави Милан за RINU.

Има се помалку луѓе кои се занимаваат со оваа работа, а на една овца и се наплаќа 300 динари, ако се стрижат 500 – пресметката е јасна. За да заработите околу 1.000 евра за еден месец, треба да имате волја за работа, остри ножици и лесна рака. Милан има желба своето знаење да го пренесе на другите, но нема кому да се обрати.

„Имам постојана работа и редовна плата, но секој динар не се троши, па ја користам можноста да заработам и на овој начин. Ножиците се наоструваат еднаш годишно и можат да ви служат во текот на целата сезона. Работата може лесно да се совлада, но најтешкиот дел е да се фатат овците и да се врзат додека се стрижат влакната.

Затоа работата е повеќе за мажи отколку за жени. Кога едното ќе заврши, едниот веднаш се префрла на сечење на другиот додека не заврши работата“, објаснува Милан.

Стрижењето овци не е толку привлечно како негувањето на расните кучиња, но она што е најважно е фактот дека рацете можеби често се валкани, но образот е секогаш чист.