Муслиманот Самир решил да премине во православие и се прекрастил во Лазар: Се почнало кога отишол да запали свеќа

Лазар Пајазитовиќ (35) од Белград, роден како Самир Пајазитовиќ, од мајка му Селима и татко Мустафа, во традиционално исламско семејство, уште од мали нозе ги учел исламските обичаи и вредности.

Од некоја непозната причина во тоа време, тој не можеше да ги прифати овие вредности како свои. И тогаш, со текот на годините, откривајќи го своето потекло и својата вистина, сфатил дека се чувствува подобро во црква отколку во џамија, што го навело да ја смени верата и да премине во православие.

Иако семејството на Лазар Пајазитовиќ, поради некоја причина, ја избегнувало темата за неговото потекло кога тој бил мал, потребата сам да ја истражи станува се посилна. Неговата потрага, која ја нарекува борба, прво била борба со себе, а подоцна и со другите. Во потрага по своето потекло неколку пати сакал да се откаже, а потоа, тврди, открил дека потекнува од лозата Мрњавчевиќ – што било доволно за да оди во мисијата уште посилен.

Лазар, кој моментално живее меѓу Србија и Грција, бидејќи минатата година се преселил на Крф, објаснил како сето тоа започнало.

“Јас бев муслиман од раѓање. Меѓутоа, со текот на времето сфатив дека повеќе ме привлекуваат црквата и манастирот отколку џамијата, бидејќи не влегов во џамијата. Тоа траеше до пред околу 15 години, кога отидов во манастир со моите другари.Таму сите ги дадовме нашите имиња да се читаат за здравје за време на литургијата.

Јас секако реков дека сум Самир.Тогаш мајката на манастирот го прочита моето име и праша кој сум .Јас одговорив, ми рече дека не сум од православна вероисповед, но дека тоа не е проблем, бидејќи е сигурна дека за неколку години ќе ја сменам верата“, се сеќава тој.

Иако во тоа време како млад не размислувал многу за промена на религијата, тој објаснува дека со текот на времето почнал да го истражува своето потекло. Во текот на петте години од неговото истражување, признава тој, се прашувал дали треба да ги остави работите како што се или да се обиде да дознае повеќе за своите корени. Тој го направи второто.

„Веќе на почетокот на патувањето имаше пречки, бидејќи имаше малку информации. Навистина сакав да дознаам што повеќе, да си објаснам зошто сум поинаква, а во исто време се плашев од она што го можеби ќе дознаам за себе и за моето. По многу неуспеси и откако неколку пати се откажав од потрагата, среќата ми се насмевна.Во весникот се појави напис за потеклото на некои познати личности од Босна и Хрватска, а меѓу нив беше и Ејуп Ганиќ, брат на дедо. Во написот пишуваше дека по потекло е од Мрњавчевиќ. Откако го прочитав, добив нов поттик да ја продолжам веќе одамна започнатата потрага“, објасни Лазар за каналот на YouTube „Отец Предраг Поповиќ“.

Исто така, во тоа време, се сеќава тој, сонувал сон што, како што тврди, јасно го навело да ја оствари желбата да ја смени верата или како што самиот вели, веднаш да и се врати на верата. Потоа отишол во црквата Воведение на Пресвета Богородица во Врбас, каде што му подарил сè на свештеникот кој, како што вели, на почетокот бил зачуден. Но, за да не донесе избрзана одлука, попот му дал книги да чита и му дал, вели, една недела да размисли. Бидејќи не се двоумеше ни секунда, пред 10 години ја врати верата во Врбас.

„Пред 10 години ја вратив верата и ја исправив неправдата што му се случи на моето семејство, верата што ја однесе турцирањето на остатокот од Мрњавчевиќ“, вели Лазар за каналот „Јутјуб“ „Отец Предраг Поповиќ“, кој тврди дека тој ќе ги воспитува и своите деца во согласност со православието.

Дека не е единствениот во семејството, истакна дека по истиот пат тргнал и неговиот брат Амир, кој една недела по крштевањето на Лазар ја примил православната вера и го добил името Георгиј. За тоа, вели, е многу среќна и благодарна.

„Преку крштевањето почувствував вистинска среќа и чувство на припадност. Само сакам да кажам дека луѓето треба да го живеат својот живот и да веруваат дека се што се случува, се случува со Божја волја“, заклучува Лазар.