На неговата фарма кравите живеат како кралици – на секоја и купил посебен душек: Луѓето мислеа дека сум луд, а сега пливам во пари

Производството на млеко е профитабилен бизнис, така што поседувањето фарма за млеко е добар деловен потег. Една таква фарма се наоѓа во Босна и Херцеговина, а менаџер и ветеринар е Рафаело Џој од Витез во Босна и Херцеговина, а позната е по тоа што кравите спијат на душеци!

„Nomen est omen“, односно името е знак, велеле старите Латини, а Џој тоа го спроведува во пракса.Имено, тој го преселил стадото молзачи во сосема нова, компјутеризирана и автоматизирана хала, каде што кравите живеат како кралици!

Сопственикот на фармата за секој од нив купил душек од 100 евра за да уживаат и да преживеат на мир, бидејќи кравите наводно најмногу млеко даваат кога се одмараат.

Како што вели, никогаш не им е жешко во новата сала, а тоа било и една од причините поради кои во текот на летото биле преместени таму, бидејќи топлотниот стрес им е најлош. Едвај поднесуваат високи температури, за разлика од ниските, кога ни минус 15 не им пречи.

Грижата за кравите овде се разликува од класичните методи, наместо да јадат само наутро и навечер, а преку ден пасат, овие крави имаат многу храна во текот на денот…

Фармата зафаќа околу 25 хектари и има 84 молзни крави. Измужиште е едно од најмодерните во тој дел на Босна, а 80 крави се молзат од двајца мажи за нешто повеќе од 60 минути, сними камерата на Среќко Стиповиќ.